Declarații de Ziua Națională
Românii au marcat, pe 1 decembrie, Ziua Națională.
Leyla Cheamil, 02.12.2024, 11:30
Românii au sărbătorit, duminică, pe 1 decembrie, Ziua Națională, anul acesta împlinindu-se 106 ani de când toate provinciile în care sunt majoritari au intrat sub autoritatea Bucureștiului.
Așadar, data de 1 decembrie 1918 marchează constituirea statului național unitar român. La sfârşitul Primului Război Mondial, au intrat in componenta Regatului României toate provinciile locuite majoritar de români aflate, până atunci, sub autoritatea imperiilor austro-ungar și țarist: Transilvania, Banatul, Bucovina și Basarabia.
Preşedintele Klaus Iohannis, care a găzduit ultima recepţie dedicată Zilei Naţionale în calitate de şef al statului, a transmis un mesaj de unitate şi solidaritate pentru a depăşi crizele şi a merge cu demnitate înainte. Acesta consideră că poporul român este puternic şi ataşat valorilor democratice şi va continua să apere aceste valori.
Klaus Iohannis i-a îndemnat pe români să privească înapoi cu recunoştinţă la sacrificiile şi lupta pentru unitate şi suveranitate, dar şi înainte către viitorul care trebuie construit cu înţelepciune.
Klaus Iohannis: „Pe 1 decembrie 1918, înaintaşii noştri au reuşit să-şi îndeplinească visul de a avea o singură ţară, înfăptuind, la Alba Iulia, Marea Unire. De atunci am trecut prin războaie, dictatură, revoluţie, crize sanitare şi economice grave. Prin spiritul de unitate şi solidaritate manifestat în faţa obiectivelor comune, am reuşit, mereu, să depăşim aceste crize, să ne adaptăm şi să ne ridicăm mai puternici ca înainteˮ.
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că Ziua Naţională din acest an este mai importantă ca niciodată, subliniind nevoia unui Parlament care „să ţină lucrurile sub control’, pentru a nu aluneca „pe o pantă periculoasăˮ.
„Acest 1 Decembrie este despre a alege între stabilitate şi haos, între dezvoltare şi austeritateˮ, a afirmat premierul Ciolacu. Potrivit acestuia, este nevoie de echilibru, pentru a păstra direcţia pro-europeană a României, pentru a continua investiţiile cu fonduri europene şi pentru ca oamenii să îşi păstreze locurile de muncă şi pensiile.
Şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a evidențiat, într-un mesaj de Ziua Naţională, datoria de a pune stabilitatea, dialogul şi respectul faţă de cetăţeni pe primul loc, în contextul actualei perioade marcate de provocări şi decizii importante.
„Este momentul în care ne reamintim de sacrificiile înaintaşilor noştri, care au pus temelia unui stat unit şi suveran, dar şi de responsabilitatea pe care o avem să ducem mai departe această moştenireˮ, a transmis președintele Senatului, care a făcut un apel la unitate.
„Îmi doresc ca această zi să ne reunească, indiferent de diferenţele noastre de opinii, în jurul valorilor care ne definesc ca naţiune: unitate, solidaritate şi credinţă într-un viitor mai bun. România are resursele şi potenţialul să crească, dar pentru aceasta este nevoie de muncă, onestitate şi curajˮ, a subliniat Nicolae Ciucă.