Declarație comună privind Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor
O femeie este ucisă la fiecare zece minute pe glob, de cele mai multe ori de către o rudă, arată datele centralizate de Organizația Națiunilor Unite. Pe 25 noiembrie a fost Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.
Luminița Voinea, 27.11.2024, 10:38
Violența de gen este una dintre cele mai răspândite și sistematice încălcări ale drepturilor omului din zilele noastre. Violența împotriva femeilor îmbracă multe forme, cum ar fi violența partenerului intim, cea sexuală, femicidul, traficul de persoane și practicile dăunătoare precum mutilarea genitală a femeilor sau căsătoriile forțate și premature ale copiilor. Ele devastează viețile a peste 200 de milioane de femei și fete din întreaga lume.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, una din trei femei la nivel mondial s-a confruntat cu violență fizică sau sexuală din partea unui fost sau actual partener.
Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice solicită statelor semnatare să pună în aplicare politici globale și coordonate împotriva acestei violențe.
Din păcate, nicio țară nu a eradicat încă violența împotriva femeilor și fetelor și sunt necesare mai multe eforturi pentru a promova egalitatea de gen și pentru a asigura tuturor femeilor și fetelor libertatea față de violență.
Statele trebuie să ia măsurile necesare pentru incriminarea și urmărirea penală a violenței împotriva femeilor și fetelor.
Totodată este necesar să asigure accesul supraviețuitorilor la sprijin și servicii juridice, psihosociale și medicale, se arată în declarația comună privind Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, semnată de reprezentanța Comisiei Europene în România și alte 24 de ambasade.
De altfel, este în vigoare deja o Directivă Europeană privind combaterea violenței, care trebuie transpusă în legislația națională până la 14 iunie 2027.
Și asta pentru că este necesar să ne asigurăm că agresorii sexuali sunt trași la răspundere pentru crimele lor, indiferent de puterea pe care o dețin.
Este nevoie și de educația generațiilor viitoare cu privire la egalitatea de gen, drepturile pe care le au și la cum să recunoască diferitele forme de violență .
Şi în România, 34.000 de femei cad anual victime ale violenţei domestice, arată datele centralizate de Organizaţia de Femei din cadrul Blocului Naţional Sindical.