Rolul regiunilor în UE
Regiunile care s-au alăturat Uniunii Europene după 2004, au înregistrat o creștere semnificativă a PIB-ului pe cap de locuitor, dar în continuare există disparități care persistă între orașe și zonele rurale din anumite țări.
Clara Iancu, 28.11.2024, 09:30
În ultimele două decenii, regiunile Uniunii Europene au înregistrat o convergență semnificativă. Țările care s-au alăturat Uniunii Europene după 2004 au înregistrat, în medie, o creștere a PIB-ului pe cap de locuitor, de la 52% din media Uniunii în 2004 la aproape 80% în 2023. Această convergență a fost posibilă datorită sprijinului direct pentru investiții oferit prin politica de coeziune, precum și integrării acestor regiuni în piața unică.
Datorită impactului cumulativ al fondurilor din politica de coeziune în perioadele de programare 2014-2020 și 2021-2027, se estimează că PIB-ul Uniunii Europene va crește cu 0,9% până în 2030.
Eurodeputatul Șerban-Dimitrie Sturdza a vorbit în Parlamentul European despre rolul important al regiunilor europene și necesitatea continuării sprijinului acestora prin politica de coeziune a Uniunii Europene.
„Politica de coeziune rămâne piatra de temelie a dezvoltării durabile și echitabile în Uniunea Europeană pentru reducerea disparităților regionale. Mai mult de 28% dintre europeni trăiesc în regiuni unde PIB-ul pe cap de locuitor este de sub 75% din media Uniunii Europene.
Regiunile mai puțin dezvoltate și cele periferice trebuie să fie în centrul politicii de coeziune, pentru a nu abandona niciun cetățean european.
De asemenea, este necesar să oferim soluții personalizate în funcție de nevoile specifice ale fiecărei regiuni și ale fiecărui stat membru.
Am învățat din perioadele anterioare că întârzierile administrative și complexitatea implementării fondurilor europene au împiedicat livrarea rapidă și eficientă a sprijinului necesar. Este esențial ca alocările bugetare să fie mai flexibile și să permită răspunsuri rapide în fața noilor provocări.
De aceea, cred cu tărie că politica de coeziune trebuie să rămână sub gestionare partajată pentru a fi eficientă, iar bugetul Uniunii Europene să reflecte acest principiu de bază.”
Convergența națională la nivelul Uniunii Europene nu este întotdeauna însoțită de convergența internă între orașe și restul regiunilor, în unele state membre. Acest lucru se datorează dinamismului economic și investițiilor publice naționale în infrastructură. Din acest motiv, unele zonele rurale din țările Uniunii Europene, se confruntă cu dificultăți în stimularea activității economice și cu provocări demografice.