Salina Praid
Astăzi vă invităm la o cură de sănătate, la Salina Praid. Aflată în județul Harghita, în bazinul munților Gurghiului, Salina Praid este o mină de sare gemă, cuprinsă în Dealul Sării și care formează triunghiul Praid-Ocna de Jos-Ocna de Sus.
Ana-Maria Cononovici, 30.11.2024, 17:38
Astăzi vă invităm la o cură de sănătate, la Salina Praid. Aflată în județul Harghita, în bazinul munților Gurghiului, Salina Praid este o mină de sare gemă, cuprinsă în Dealul Sării și care formează triunghiul Praid-Ocna de Jos-Ocna de Sus. Ne aflăm în estul Transilvaniei, într-o zonă care și-a căpătat numele de Ținutul Sării. La Praid este unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa. Începuturile exploatării de sare de aici datează de pe vremea romanilor. Exploatarea subterană a sării a început în 1762, iar în 1960 s-a deschis prima bază de tratament cu aerosoli.
Constantin Szasz Katalin, de șef serviciu turism a recomandat o vizită la salină pentru toată lumea:
“Nu este un secret faptul că ședea sederea în microclimatul salin este benefic în anumite probleme de sănătate. Pentru persoanele sănătoase, mediul subteran ajută la relaxare, la înfrumuţesarea pielii și la revigorare. Adâncimea salinei este de 120 de metri și turiștii sunt transportați cu autobuzele electrice pe o distanță de 1.250 de metri. Aici temperatura este între 14 și 16 grade Celsius. Anul acesta am înregistrat aproximativ 450 de mii de vizitatori. În perioada de vacanță și în sezon, zilnic intră 4 şi 5 mii de persoane, iar în extrasezon cam 400-500 de persoane pe zi.
Vizitatorii au la dispoziție spații de recreere, locuri de joacă pentru copii, conexiune la internet, spații de creație și agrement, capelă ecumenică. În anul 2023 am reamenajat cafeneaua din subteran. Acum turiștii vor găsi aici, pe lângă cafea și sucuri, prăjituri, sandvişuri calde. La restaurant, de anul aceasta am introdus meniul zilei la prețuri avantajoase, cu 40 lei pe meniu, pentru turiștii noștri care vin mai multe zile și care vor să mănânce în salină, e mâncare tradițională. Lângă restaurant, turiștii noștri se pot bucura de o panoramă, o belvedere oferită de vechea exploatare numită Mina Iosif.”
Am aflat de la interlocutoarea noastră că pentru a beneficia pe deplin de benficiile aerului salni, cei cu probleme respiratorii ar trebui să petreacă între 5 și 7 zile, în primele două zile fiind recomandat să stea aproximativ două ore în salină, pentru ca din a treia încolo să stea patru ore.
Programul de vizită este zilnic între orele 8:00 și 18:00, iar transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei, care pleacă la fiecare jumătate de oră. Ultimul autobuz intră în salină la ora 16:30. Tarifele de intrare sunt adaptate după cerinţe. Astfel, un abonament de minim 5 zile consecutive costă 40 de lei/zi adult, 28 lei/zi copil Bilete pentru o zi costă adulți 50 lei, copii 35 lei, iar pentru grupuri, la 20 de bilete pentru adulți cumpărate se acordă 1 intrare gratuită, iar la copii , la 10 bilete cumpărate se acordă 1 intrare gratuită.
Deşi aerul de aici face foarte bine în cazul bolilor tractului respirator, amigdalite, sinuzite, astm bronșic, bronșite astmatiforme, diverse forme de alergii, oboseală sau stare de nervi, cei care suferă de tuberculoză, claustrofobie, tensiune mare sau boli acute respiratorii ar fi bine să nu intre în salină, pentru că aceste afecțiuni ar putea să se agraveze.