Referendum pentru Bucureşti
Bucureștenii au votat duminică atât pentru alegerile prezidențiale, cât și pentru referendumul convocat de primarul general al capitalei, Nicușor Dan.
Leyla Cheamil, 26.11.2024, 11:33
Pe 24 noiembrie, în ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale din România, bucureştenii au fost chemaţi la urne şi pentru un referendum iniţiat de primarul general Nicuşor Dan. Cei înscrişi în listele electorale au trebuit să răspundă la două întrebări propuse de edil şi, la iniţiativa PSD (la co-guvernare), la o a treia întrebare, care s-a referit la combaterea consumului de droguri în şcoli.
Prima dintre întrebări a fost aceea dacă sunt de acord ca împărțirea banilor între Primăria capitalei și primările de sector să fie făcută de Consiliul General, nu de Guvern și de Parlament ca până acum. A doua întrebare a fost dacă sunt de acord ca Primăria capitalei să dea toate autorizațiile de construire din oraș și documentațiile de urbanism. Ultima întrebare – dacă bucureștenii vor ca municipalitatea să se ocupe de prevenirea consumului de droguri în școli.
Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, la referendum au votat 731.990 de cetăţeni, adică 40,96% din numărul celor înscrişi în listele electorale. Consultarea populară a trecut, aşadar, de pragul de validare de 30 de procente şi, arată rezultatele, a obţinut un vot majoritar în favoarea celor trei propuneri. Potrivit sondajului CURS, 97% dintre alegători au votat DA pentru centralizarea autorizaţiilor de construcţii în Capitală, 64 de procente au fost de acord cu propunerea de repartizare a banilor între Primăria Generală şi cele de sector şi 82% au votat programul de prevenire a consumului de droguri în şcoli.
Votul trebuie confirmat de Parlament. „Vreau să le mulţumesc bucureştenilor care au venit în număr aşa de mare la referendum, le mulţumesc că au înţeles miza uriaşă pentru oraş a acestui exerciţiu democraticˮ, a afirmat, într-o conferință de presă, primarul general Nicușor Dan. Acesta a spus că, prin voinţa lor, oraşul revine la normalitate şi la raţiunea de la care jocuri politicianiste făcute acum 20 de ani l-au deturnat, ducând organizarea oraşului în absurd. Totodată, edilul-șef i-a prevenit pe bucureșteni că marile lucrări de care oraşul are nevoie necesită timp pentru proceduri administrative.
Primarul general, Nicușor Dan, a mai afirmat, după aflarea rezultatelor, că partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 de bucureşteni și a cerut transpunerea voinţei acestora în legislaţie. „În dezbaterea pe care o să o avem peste câteva săptămâni pe legea bugetului national, să fie inclus rezultatul referendumului. În dezbaterea pe care o să o avem în prima jumătate a lui 2025 pe Codul urbanismului să fie inclus rezultatul referendumului şi Codul fiscal să fie modificat conform rezultatului referendumului în prima jumătate a lui 2025ˮ. Nicușor Dan a susţinut, de asemenea, că, după referendumul local, banii vor fi alocaţi mai bine, iar în ceea ce priveşte urbanismul autorizaţiile vor fi emise legal.