Semnal editorial: Noul pact al UE privind migrația și azilul – o linie subțire între solidaritate și răspundere limitată
În colecția de microstudii a Institutului European din România a fost publicat un nou material de tip Policy Brief.
25.11.2024, 16:03
Lucrarea semnată de Caroline-Raluca Ghețu, expert în cadrul Compartimentului Studii / Serviciul Afaceri Europene al IER, abordează „Noul pact al UE privind migrația și azilul: o linie subțire între solidaritate și răspundere limitată”.
Aceasta urmărește și analizează o serie de aspecte legate de subiectul reglementării migrației în Uniunea Europeană. Astfel, este prezentat contextul în care a fost pregătit și adoptat Noul Pact al UE privind migrația și azilul, ca principal element pentru gestionarea fenomenului migrației la nivel european.
Propunerea pentru crearea unui astfel de instrument a început să fie discutată la nivel european după 2015, anul declanșării a ceea ce specialiștii au numit „criza refugiaților”.
În anul 2020, Comisia Europeană a propus un text inițial pentru acest Pact, acesta fiind adoptat în forma finală de Parlamentul European în aprilie 2024.
Deși, se pare, subliniază Caroline – Raluca Ghețu, nu va rezolva toate problemele pe care le ridică această provocare, și nu va răspunde tuturor așteptărilor pe care diferite state sau organizații nonguvernamentale le-au exprimat în sensul modificării textului, Pactul privind migrația poate fi considerat drept o primă măsură necesară pentru a coordona acțiunile instituțiilor implicate în gestionarea acestui fenomen în continuă transformare.
Lucrarea poate fi accesată aici (în limba engleză).
Mihaela-Adriana Pădureanu,
Expert, Compartimentul Studii – Institutul European din România