Schengen, mai aproape de aderarea completă
După o aștepare de 13 ani, România şi Bulgaria se vor alătura Spaţiului Schengen de liberă circulaţie şi cu frontierele terestre din ianuarie 2025.
Daniela Budu, 25.11.2024, 11:40
Miniştrii de Interne din România, Ungaria, Austria şi Bulgaria au ajuns vineri, la Budapesta, la un acord istoric privind extinderea Spaţiului Schengen, deschizând calea aderării complete a României şi Bulgariei începând cu 1 ianuarie 2025. Decizia finală, însă, care necesită acordul tuturor miniştrilor de Interne din Uniunea Europeană, va fi luată pe 12 decembrie la Consiliul JAI de la Bruxelles.
“Întotdeauna am considerat că situaţia actuală este injustă faţă de România, care a făcut numeroase eforturi în ultimii ani şi şi-a îndeplinit demult toate condiţiile pentru a deveni parte a Spaţiului Schengen” – a declarat premierul Ungariei, Viktor Orbán, a cărui țară deține, până la finalul anului, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
De altfel, toate instituțiile europene au susținut în ultimii ani aderarea celor două state la spațiul de liberă circulație și au salutat rezultatul pozitiv al reuniunii de la Budapesta.
“În 2025, Spaţiul Schengen va deveni mai puternic”, a scris liderul Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe o rețea de socializare.
Si preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a salutat ‘evoluţia pozitivă în privinţa aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei’.
La rândul său, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a cărui țară s-a opus până acum aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, a recunoscut că “migraţia ilegală a scăzut, dar trebuie să continuăm să consolidăm graniţele externe ale Uniunii Europene”. Referindu-se la veto-ul asupra aderării complete a României şi Bulgariei, acesta a punctat: “nu este numai decizia mea, este decizia întregii cancelarii”.
La Budapesta, ministrul Cătălin Predoiu a salutat acordul şi a subliniat că acest obiectiv atins de București este în beneficiul tuturor. A apreciat că România este un adevărat furnizor de siguranţă în Spaţiul Schengen.
Cătălin Predoiu: “Am ajuns la un acord. Întâlnirea este un succes. Obiectivul nostru, al României, la această întâlnire, a fost să creăm condiţiile pentru o decizie pozitivă la Consiliul JAI din luna decembrie. A fost să creăm condiţiile pentru ca veto-ul austriac să poată fi ridicat, astfel încât să avem o decizie în acest an. Şi cred că a fost un obiectiv comun inclusiv al colegului şi prietenului Gerhard Karner.
Era important ca toată lumea să fie confortabilă, ca munca foarte bună depusă de poliţiştii de frontieră români şi bulgari, alături de colegii lor din Serbia, Ungaria, Austria, munca aceasta foarte bună care a stat la baza drumului pe care l-am parcurs, va continua şi după intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre”.
Amintim că Austria se opune din 2022 extinderii zonei de liberă circulaţie în semn de protest faţă de numeroasele intrări ilegale pe teritoriul său. În luna martie a acestui an, a acceptat calitatea de membru parţial al Schengen pentru cele două state est-europene, cu frontierele aeriene şi maritime, şi a stabilit o foaie de parcurs pentru o posibilă extindere la frontierele terestre.