Anul 2023, printre cei mai răi cinci ani pentru incendiile forestiere din Europa
Anul trecut, Europa, Orientul Mijlociu şi Africa au suferit unele dintre cele mai grave incendii forestiere din 2000 până în prezent. Potrivit raportului „Forest Fires 2023”, incendiile de pădure au afectat peste 500.000 de hectare de terenuri naturale, aproximativ jumătate din dimensiunea insulei Cipru.
Arina Petrovici-Matei, 25.11.2024, 09:00
În ultimii ani, incendiile forestiere catastrofale au fost frecvente în Uniunea Europeană şi în ţările învecinate, 2023 nefiind o excepţie. Incendiile devastatoare şi care s-au extins rapid au pus sub semnul întrebării mijloacele tradiţionale de stingere a focului, mai ales cel produs în apropierea oraşului Alexandroupolis din regiunea grecească Macedonia de Est şi Tracia. Acesta a fost cel mai mare incendiu de pădure înregistrat în Uniunea Europeană din 2000, de când a început monitorizarea printr-un sistem european dedicat.
Incendiile forestiere fără precedent care au cuprins Europa în ultimii patru ani, sunt consecinţe directe şi incontestabile ale schimbărilor climatice – subliniază Executivul de la Bruxelles, într-un comunicat.
„Incendiile de pădure de anul trecut au arătat din nou că nu suntem pregătiţi să facem faţă acestor riscuri şi că trebuie să investim mai mult pentru a ne pregăti mai bine şi pentru a le preveni” – este de părere comisarul pentru politici climatice, Wopke Hoekstra.
„Pe baza constatărilor recentei evaluări europene a riscurilor climatice, elaborăm în prezent un nou plan european de adaptare la schimbările climatice, ambiţios şi solid. Totodată, vom evalua necesitatea unei viitoare legislaţii privind rezilienţa şi pregătirea în materie de climă şi vom prezenta opţiuni” – a dat asigurări comisarul.
Evaluarea preliminară a sezonului incendiilor forestiere din acest an, până la jumătatea lunii septembrie, arată că, în Uniunea Europeană, suprafaţa arsă a fost sub media ultimelor două decenii. Acest lucru se datorează, în principal, precipitaţiilor intermitente căzute pe parcursul primăverii şi verii. În septembrie, însă, numeroasele incendii de vegetaţie care au izbucnit simultan în Portugalia au generat daune peste media Uniunii Europene din ultimele decenii.
Cu toate acestea, în ansamblu, 2024 a marcat o scădere a pagubelor după trei ani consecutivi de incendii devastatoare. Pentru a combate incendiile forestiere în Europa şi la nivel mondial, este necesar să se gestioneze mai bine măsurile preventive bazate pe natură.
Potrivit raportului „Forest Fires 2023”, aproximativ 96% din incendiile forestiere din Uniunea Europeană sunt cauzate de acţiuni umane, prin urmare, educaţia şi campaniile de sensibilizare reprezintă o parte esenţială a soluţiei.