Sistemul de plăţi instant RoPay
În România a început să funcţioneze sistemul de plăţi instant cu telefonul mobil RoPay, dezvoltat de mai multe bănci. Informaţii pot fi găsite pe site-ul www.ropay.ro, care are şi variantă în limba engleză.
Eugen Cojocariu, 28.11.2024, 19:26
În România a început să funcţioneze sistemul de plăţi instant cu telefonul mobil RoPay, dezvoltat de mai multe bănci. Informaţii pot fi găsite pe site-ul www.ropay.ro, care are şi variantă în limba engleză. RoPay este oferit de către băncile participante, direct în aplicația de mobile banking sau ca widget distinct.
Pentru a plăti sau încasa prin RoPay trebuie să fie îndeplinite două condiții: persoana să aibă instalată aplicația de mobile banking, iar banca să ofere serviciul RoPay. Serviciul acoperă toate situațiile de inițiere a unei plăți cu mobilul. Prin RoPay se pot iniția plăți instant între conturi aflate la bănci diferite, ca şi între conturile aflate la aceeași bancă.
RoPay permite iniţierea plăţilor instant direct de la un cont bancar la altul, pe baza unor tehnologii precum scanarea de cod QR, deep link, NFC (contactless) sau utilizarea numărului mobil ca identificator.
Pentru plățile efectuate sau recepționate de consumatori persoane fizice, RoPay este gratuit (atât pentru plătitor cât și pentru beneficiar). Trei bănci private şi de stat au aderat până în prezent la serviciul naţional de plăţi instant cu mobilul şi, în timp foarte scurt, alte trei bănci private vor pune la dispoziţia clienţilor această facilitate.
18 bănci din România au aderat la Schema de Transfer Credit Instant, prima condiţie pentru accesarea RoPay, aceste bănci urmând să acopere, împreună, 90% din piaţa plăţilor interbancare non-card, a declarat directorul general Transfond, Sabin Carantină. Transfond este administratorul și operatorul Casei de Compensare Automată de Plăți Interbancare şi are ca acţionari aproape 20 de bănci comerciale şi de stat din România.
RoPay este o metodă de plată sigură, cu standarde ridicate de securitate cibernetică, a mai spus şeful Transfond.
Specialiştii consideră că sistemul RoPay poate fi o soluţie de back-up atunci când alte mijloace de plată pot să devină temporar indisponibile, iar tendinţa de migrare către plăţi instant este ireversibilă. Avantajele plăţilor în timp real sunt viteză, control asupra fluxurilor de numerar, costuri mai reduse în operare, comoditate şi un serviciu mai bun pentru consumatori.
RoPay se diferenţiază de alte opţiuni de plăţi şi prin disponibilitate non-stop, iar banii intră în cont în mai puţin de 10 secunde, a declarat preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu.
Proiectul RoPay poziţionează România pe harta iniţiativelor europene de referinţă în domeniul plăţilor de retail, a afirmat Leonardo Badea, viceguvernator al Băncii Naţionale a României. El a subliniat că RoPay a fost dezvoltat având la bază bune practici şi modele europene, asigurând interacţiunea standardizată a datelor şi un nivel de siguranţă comparabil cu soluţii similare din alte state europene.