Alba Iulia
Aşa cum v-am obişnuit, invitaţia noastră de a vizita Alba Iulia vine în preajma zilei de 1 decembrie, pentru că atunci cetatea e în sărbătoare, amintind momentul Marii Adunări Naționale de la 1 decembrie 1918, prin care Transilvania se unea cu ţara.
Ana-Maria Cononovici, 23.11.2024, 16:08
Pentru cei interesaţi de istorie, Alba Iulia reprezintă anticul Apulum. Vizitatorii se opresc în Cetatea Albă Carolina, o fortăreață cu bastioane de tip Vauban, construită la începutul secolului al XVIII-lea, pe Dealul Citadelei, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.
Şi pentru că în același loc s-au mai aflat alte două fortificații: Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Gemina (106 e.n.) și Cetatea Medievală Bălgrad (secolele XVI-XVII), vizitatorii de astăzi sunt întâmpinaţi în Piaţa Cetăţii, la muzeul Principia cu salutul: ”Ave hospes! Bine aţi venit la Principia, clădirea comandamentului legiunii a XIII-a Gemina! Noi am făcut istorie! Voi intraţi şi învăţaţi istorie! Ave!”, prin sitemul de realitate augumentată montat pe peretele exterior al Muzeului.
Un alt obiectiv de neratat este Palatul Principilor Transilvaniei, redeschis după renovare, chiar la începutul acestui an.
Gabriel Izdrăilă, șef de secție Muzeul Palatul Principiilor Transilvaniei, ne-a lansat o invitaţie într-un loc în care prin experienţe VR şi animaţii vizitatorii pot afla istoria oamenilor care au trecut pe aici:
“Îi invităm pe toți turiștii, pe toți cei care vor să vadă Alba Iulia, să ne treacă pragul pentru că avem ce le oferim.Vizitatorul poate vedea, în primul rând, un monument de categoria A, proaspăt restaurat, la cele mai înalte standarde în ceea ce privește restaurarea unui monument istoric și, de asemenea, poate să vadă o trecere în revistă a tuturor perioadelor istorice prin care a trecut acest monument.
Vor fi și experiențe VR, vor fi animații cu personaje istorice care vor povesti istoria locului și istoria oamenilor care au trecut pe aici. Intrarea pentru adulți este 15 lei, biletul întreg, pentru copii este 5 lei și, de asemenea, avem tot felul de reduceri de grupuri.
Avem, la solicitarea vizitatorilor, ghidaj în mai multe limbi, română, engleză și maghiară pentru început și ne gândim să avem și în limba germană și eventual franceză.”
Un popas pentru care ni s-a recomandat să rezervăm o oră cel puţin. Accesul în sectorul expoziţional se va face prin Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Alba Iulia, aflat pe latura de vest a Cetăţii Alba Carolina.
Pentru a marca Ziua Națională, drapelul național a fost arborat deja pe turnul-clopotniță al Catedralei Încoronării din Alba Iulia. În municipiu sunt pregătiri pentru programul sărbătorii naționale din Capitala Marii Uniri. Sunt prevăzute momente solemne, ca primirea soliilor din Cetățile de Scaun, ceremonii de depuneri de coroane, reprezentație a Gărzii Unirii, dar şi paradă militară şi spectacole în Piața Cetății, urmate de focuri de artificii.
Va fi deschis, tot atunci, Parcul de Crăciun, cu tarabe la care se vor găsi produse de sezon.