Pariu pe gazele naturale
Producătorul de gaze Romgaz listează la Bursa de Valori Bucureşti prima sa emisiune de obligaţiuni de pe piaţa locală, în valoare de 500 de milioane de euro.
Roxana Vasile, 20.11.2024, 11:59
La Bursa de Valori Bucureşti a fost lansată, marți, prima emisiune de obligaţiuni de pe piaţa locală, în valoare de 500 de milioane de euro, a companiei Romgaz, cel mai mare producător şi principalul furnizor de gaze naturale din România, al cărui acționar majoritar, cu 70%, este Statul român, prin Ministerul Energiei. Romgaz participă, alături de OMV Petrom, la proiectul strategic naţional Neptun Deep din Marea Neagră, care prevede investiţii totale de 4 miliarde de euro din care compania românească trebuie să asigure 50%. Producţia totală este estimată la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Recent, Transocean Barents, uriaşa platformă de foraj contractată pentru proiectul Neptun Deep, a ajuns pe litoral, la Constanţa. Forarea va începe în 2025, iar primele gaze vor fi exploatate în anul 2027. Între timp, din banii obținuți în urma lansării de obligațiuni, Romgaz va finanţa Neptun Deep, dar şi celelalte obiective din programul de investiţii al companiei: de spus, aici, că Romgaz aspiră să intre şi pe piaţa de furnizare a energiei electrice. În egală măsură, compania urmărește să facă tranziţia către o entitate economică cu emisii scăzute de carbon.
Obligațiunile, listate şi la Bursa de Valori din Luxemburg de la începutul lunii octombrie, reprezintă doar prima tranşă dintr-un program pe termen mediu al Romgaz care îi va permite să emită obligaţiuni cu o valoare totală de până la 1,5 miliarde de euro. Deja, interesul investitorilor internaţionali pentru aceste instrumente financiare este major – declară directorul general al companiei, Răzvan Popescu.
De spus, însă, că, pe lângă importanţi investitori de peste hotare, în emisiunea de obligaţiuni a Romgaz au investit în proporţie de aproximativ 20% şi fonduri de pensii şi alte entităţi care activează în România. Emisiunea a fost supra-subscrisă de aproximativ 12 ori, fiind depuse ordine de circa 6 miliarde de euro, succes punctat de secretarul de stat în cadrul Cancelariei premierului, Mihai Precup:
ʺEu nu ştiu să mai fie o emisiune de obligaţiuni mai mare emisă la nivelul Europei de Est de către o companie de Stat. Iată că, în ultimii doi ani, după Hidroelectrica, şi Romgazul, astăzi, ne pune în faţa unei zile istorice – cea mai mare listare de obligaţiuni din istoria Europei de Est de către o companie de Stat.ʺ
La rândul său, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Alexandru Petrescu, spune că emisiunea de obligaţiuni a Romgaz contribuie la realizarea obiectivelor strategice ale Statului român în domeniul energiei:
ʺNu e vorba doar de un alt instrument cu venituri fixe. Cred că este un mesaj – că facem, ca ţară, un pas important în ceea ce înseamnă rezilienţa sectorului energetic, cu un impact pozitiv nu doar asupra României, ci asupra geografiei central-est-europene.ʺ
Obligaţiunile au o maturitate de 5 ani şi o dobândă fixă de 4,75% pe an.