1.000 de zile de război în Ucraina
La 1.000 de zile de război și având în faţă o iarnă dificilă şi plină de incertitudine, Ucraina transmite că nu va ceda niciodată în fața Rusiei.
Daniela Budu, 20.11.2024, 11:29
Reprezentanţii mai multor state, politicieni şi diplomaţi au transmis mesaje de susținere la împlinirea a 1.000 de zile de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, iar lideri ai instituțiilor europene au vorbit despre vitejia și curajul Kievului. Parlamentul European promite Ucrainei că Uniunea îi va sta alături atâta timp cât va fi necesar pentru a obţine o pace corectă. Legislativul comunitar a organizat, la Bruxelles, o sesiune plenară la care a participat prin videconferinţă şi preşedintele Volodimir Zelenski.
Liderul de la Kiev a afirmat că în lipsa ajutorului european, Ucraina ar fi căzut sub ocupaţia Rusiei. A mulțumit blocului comunitar pentru ajutorul său, care a făcut posibilă rezistenţa în faţa Moscovei. A cerut lumii să dea un răspuns puternic noilor ameninţări ale lui Vladimir Putin, după ce preşedintele rus a aprobat modificarea doctrinei militare a ţării, care prevede acum un răspuns nuclear în cazul unui atac cu arme convenţionale, dacă este sprijinit de o putere nucleară. Prin schimbarea doctrinei nucleare, consideră liderul de la Kiev, preşedintele rus arată că nu doreşte pacea şi că vrea să distrugă Ucraina şi lumea întreagă.
Și Forţele Armate ale Ucrainei au publicat un mesaj adresat poporului ucrainean, în care amintesc că, de exact 1.000 de zile, armata naţională „protejează casa europeană, oraşele, familiile, prietenii şi viitorul copiilor noştri de agresiunea la scară largă a Federaţiei Ruse”. Tot pentru a marca cele 1000 de zile de război, în paralel, la Bruxelles a avut loc o reuniune a miniştrilor europeni ai Apărării, la care a fost invitat şi secretarul-general al NATO, Mark Rutte. Oficialii au discutat despre ajutorul militar pentru Ucraina, în condiţiile anunţului făcut de SUA, care au permis Kievului utilizarea armamentului donat pentru a ataca ţinte din interiorul Rusiei.
De la începutul războiului, statele europene au ajutat Ucraina cu 130 de miliarde de euro, din care 45 de miliarde reprezintă sprijin militar. Până acum, 67.000 soldaţi ucraineni au fost antrenaţi în Uniunea Europeană. Pe de altă parte, pentru a-și arăta susținerea pentru Kiev, la o mie de zile de război în Ucraina, clădirile principalelor instituţii europene – Comisia, Consiliul şi Parlamentul – au fost iluminate luni seară în galben şi albastru, culorile drapelului ucrainean.
Și la Bucureşti, Palatul Parlamentului a fost iluminat în galben şi albastru, iar drapelul statului vecin a fost arborat la intrarea principală. Ucraina rămâne neînvinsă, după 1.000 de zile de război devastator, a declarat, într-un mesaj transmis Radio România, ambasadoarea Statelor Unite la Bucureşti, Kathleen Kavalec. Ea a precizat că, potrivit ONU, bilanţul agresiunii ruse în Ucraina este de 11.000 de civili, inclusiv peste 600 de copii.
Ambasadoarea a adăugat că Moscova continuă să comită crime de război şocante, inclusiv să tortureze civili şi prizonieri de război, iar bombele ruseşti au distrus şcoli, spitale şi monumente ale istoriei, culturii şi identităţii ucrainene. În mesaj, oficialul a mulţumit Bucureștiului că sprijină Kievul şi a amintit că miza războiului depăşeşte cu mult graniţele Ucrainei, iar un exemplu sunt inclusiv incidentele de pe teritoriul României.