Războiul Rusiei de agresiune împotriva Ucrainei, pe agenda Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene, întrunit luni la Bruxelles, a abordat chestiuni legate de războiul din Ucraina, relația Uniunii cu SUA sau situația din Georgia.
Mira Gomboș, 20.11.2024, 10:34
Printr-o intervenție video, ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, și-a informat omologii din UE cu privire la ultimele evoluții de pe teren și la cele mai presante nevoi ale țării sale, în contextul agresiunii rusești.
„Fiecare pas care rămâne fără reacție încurajează Rusia să escaladeze și mai mult conflictul”, a arătat șeful diplomației de la Kiev.
La rândul său, înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate al Uniunii Europene, Josep Borrell, a subliniat că, cităm, „este timpul ca Europa să își asume responsabilitățile strategice în fața Ucrainei”.
Eludarea sancțiunilor și măsurile restrictive suplimentare împotriva Rusiei au fost, de asemenea, abordate de miniștrii europeni de externe.
Consiliul a decis să extindă domeniul de aplicare al cadrului UE pentru măsuri restrictive având în vedere sprijinul militar acordat de Iran războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, prin interzicerea exportului, transferului, furnizării sau vânzării din Uniune către Iran de componente utilizate pentru rachete, pe lângă interdicția existentă privind componentele pentru drone.
Consiliul Afaceri Externe a discutat și despre cele mai recente evoluții din Orientul Mijlociu, inclusiv din Gaza și Liban, precum și situația regională mai largă.
Înaltul Reprezentant a informat Consiliul cu privire la o evaluare juridică a respectării de către Israel a drepturilor omului și a dreptului internațional, iar în acest context miniștrii afacerilor externe au discutat propunerea lui Josep Borrell de suspendare a dialogului politic dintre UE și Israel în temeiul acordului de asociere.
Consiliul a abordat, de asemenea, chestiunea sprijinului UE pentru misiunea umanitară a ONU din Gaza și a avut un schimb de opinii pe tema măsurilor restrictive împotriva Hamas și a susținătorilor săi, precum și a coloniștilor extremiști violenți din Cisiordania.
În cele din urmă, Consiliul a discutat despre necesitatea de a rămâne angajat în eforturile de relansare a procesului de pace. În acest context, miniștrii s-au referit la Alianța globală pentru punerea în aplicare a soluției celor două state, care a fost lansată în cadrul ultimei Adunări Generale a ONU și care se va reuni la Bruxelles, pe 28 noiembrie.
În cursul unui prânz de lucru, miniștrii UE au abordat imaginea de ansamblu a relațiilor UE-SUA, cu accent pe Ucraina și Orientul Mijlociu, precum și implicațiile specifice alegerilor din această țară.