UE investește în tranziția verde
Comisia Europeană a acordat o nouă finanțare pentru dezvoltarea proiectelor care încurajează tranziția verde în Europa.
Corina Sabău, 18.11.2024, 09:30
UE investește peste 380 de milioane EUR în 133 de noi proiecte LIFE pentru a sprijini tranziția verde în întreaga Europă și pentru a asigura o creștere favorabilă incluziunii.
Suma alocată reprezintă mai mult de jumătate din necesarul total de investiții de 574 de milioane EUR pentru aceste proiecte – restul provenind de la administrațiile naționale, regionale și locale, parteneriate public-privat, întreprinderi și organizații ale societății civile.
Suma a fost alocată și ca urmare a concluziilor recentului raport publicat de economistul Mario Draghi, care a afirmat că UE trebuie să investească de două ori mai mult decât a investit în reconstrucția de după cel de-al doilea Război Mondial, pentru a opri declinul economic al continentului.
Nela Riehl din Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, a tras câteva concluzii după raportul publicat de Mario Draghi:
“După cum subliniază raportul privind competitivitatea europeană, problema competențelor nu presupune doar pregătirea forței de muncă pentru cerințele în schimbare, ci înseamnă și a le oferi oamenilor instrumentele pentru a se adapta și a accede pe piața muncii într-o lume în schimbare, de asemenea, de a beneficia de noile tehnologii. Asta ar trebui să însemne competitivitatea.
În calitate de profesoară, am un mare respect școală și pentru procesul de învătare de acolo, dar acesta ar fi doar începutul. În prezent, doar 40 % dintre adulții europeni sunt angajați într-un proces de învățare anual. Este foarte departe de obiectivul de 60 % pe care UE și-a propus să îl atingă până în 2030.
Formarea trebuie să fie un angajament pe tot parcursul vieții. Învățarea pe tot parcursul vieții, dezvoltarea și, de asemenea, dezvoltarea competențelor digitale trebuie să devină un drept fundamental și nu doar un privilegiu rezervat câtorva.
Nu este vorba doar de pregătirea pentru locurile de muncă de mâine. Este vorba de a le da tuturor dreptul de a se dezvolta și prospera într-o lume care este în continuă evoluție.
În primul rând, trebuie să reparăm lipsa investițiilor în competențe. Fiecare euro cheltuit pentru formare este un euro investit în economia și societatea noastră. Acest lucru trebuie reflectat în deciziile bugetului public.
În al doilea rând, trebuie să stabilim că fiecare lucrător european are dreptul la formare. Esențial este să dărâmăm și barierele care împiedică recunoașterea competențelor și calificărilor peste granițe. Este necesar să facem din învățarea pe tot parcursul vieții noua normă.”
Proiectele LIFE contribuie la atingerea gamei largi de obiective ale Pactului Verde European în materie de climă, energie și mediu, inclusiv a obiectivului UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și de a stopa și inversa declinul biodiversității până în 2030, asigurând în același timp prosperitatea pe termen lung a Europei. Aceste investiții vor avea un impact de durată asupra mediului, economiei și bunăstării tuturor europenilor.