UE reasigură Ucraina de sprijinul său neclintit după victoria lui Trump în SUA
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a dat asigurări că Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina, după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, care a aruncat în incertitudine susţinerea efortului de război ucrainean de către Washington.
Arina Petrovici-Matei, 15.11.2024, 10:21
Josep Borrell, primul oficial de rang înalt al Uniunii Europene care vizitează Kievul de la victoria în alegeri a lui Donald Trump, a reasigurat Ucraina de sprijinul statelor membre, în contextul în care războiul cu Rusia se apropie de 1.000 de zile. Uniunea Europeană a oferit deja un ajutor militar şi financiar de 122 de miliarde de euro Ucrainei, a instruit aproximativ 60.000 de soldaţi ucraineni şi îşi propune să ajungă la 75.000 până la sfârşitul iernii – a subliniat Borrell.
„Acest sprijin rămâne de neclintit şi este absolut necesar pentru a continua să vă apăraţi împotriva agresiunii Rusiei” – a declarat Borrell în timpul unei conferinţe de presă comune cu ministrul ucrainean de Externe Andrii Sîbiga, la Kiev.
„Avem nevoie de livrări mai rapide şi de mai puţine linii roşii autoimpuse” – a continuat Borrell, reafirmându-şi acordul pentru cererea Ucrainei de a i se permite lovituri cu rază lungă de acţiune asupra ţintelor militare din interiorul Rusiei.
Susţinerea aliaţilor occidentali a fost esenţială pentru capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva Rusiei – un inamic mult mai mare şi mai bine echipat.
Deşi Statele Unite sunt un aliat-cheie, Donald Trump a criticat amploarea asistenţei militare şi financiare a Washingtonului pentru Kiev şi a promis că va pune capăt războiului rapid, fără a spune, însă, cum anume va face acest lucru.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost printre primii lideri care l-au felicitat pe Trump şi a spus că discuţiile sale cu preşedintele american ales ar trebui să continue.
„Nimeni nu ştie exact ce va face noua administraţie americană” – a mai spus Borrell, subliniind că preşedintele american în exerciţiu, Joe Biden, mai are încă două luni în funcţie pentru a lua decizii.
La rândul său, Andrii Sîbiga a declarat că Kievul speră la continuarea sprijinului conducerii Statelor Unite pentru „obţinerea unei păci juste”. „Avem nevoie de pace reală, nu de împăciuire, care va aduce mai mult război” – consideră şeful diplomaţiei ucrainene.
Trupele ucrainene sunt în dificultate pe linia frontului, în timp ce Rusia avansează constant în regiunea estică Doneţk. Forţele ruse ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul ucrainean.