Salariul minim european şi în România
În România, salariul minim brut pe țară va crește la 4.050 lei de la începutul anului viitor.
Mihai Pelin, 15.11.2024, 11:44
Legea privind introducerea salarului minim european în România a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, astfel, se poate face pasul final spre majorarea salariului minim la 4.050 de lei (cca. 810 euro) din 1 ianuarie 2025. El a dat asigurări că nu există obstacole, nici electorale, nici de altă natură. „Actul legislativ este în transparenţă, toată lumea l-a văzut şi s-a pronunţat. De aceea, vom parcurge procedura necesară pentru a fi aprobat rapid, să fie făcute şi reglajele tehnice”, a subliniat premierul.
Decizia majorării salariului minim brut a fost luată în Consiliul Național Tripartit, care reunește Guvernul, patronatele și sindicatele. Noua lege are ca obiect de reglementare transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor unei Directive a Parlamentului European (2022/2041) privind salariile minime adecvate în UE. Aceasta urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de trai, inclusiv prin salarii minime adecvate şi un cadru eficient de negociere colectivă care să sprijine evoluţia salariilor.
Potrivit legii, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului poate fi acordat unui salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la data încheierii contractului individual de muncă.
„Odată cu adoptarea acestei legi, vom avea o mai bună protecţie a lucrătorilor din România. Creşterea salariilor este un pas înainte pentru locuri de muncă mai bine plătite, dar şi pentru o mai mare stabilitate economică şi socială. Prin aplicarea acestei legi, urmărim reducerea sărăciei în muncă şi protejarea puterii de cumpărare. Este un angajament pe care ni l-am asumat să nu lăsăm pe nimeni în urmă şi să îmbunătăţim condiţiile de muncă şi de viaţă”, a apreciat Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, într-o postare pe o rețea de socializare.
O creștere la 4.050 de lei ar însemna că România va ajunge la circa 47% din salariul minim european. În prezent, salariul de bază minim brut este stabilit la 3.700 lei lunar (cca.740 euro), pentru un program complet de lucru de 168 ore, în medie pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră (cca. 4,4 euro).
Potrivit cifrelor oficiale, în România, beneficiază, în prezent, de salariul minim brut garantat în plată peste 843 de mii de salariați, ceea ce reprezintă un procent de 15,5% din numărul total de salariați activi. Creșterea salariului minim brut are impact asupra mediului privat, pentru că duce la creșterea cheltuielilor. Majoritatea instituțiilor de stat nu au angajați pe salariul minim, ceea ce înseamnă că nu vor înregistrari cheltuieli suplimentare. Guvernul câștigă din această măsură, pentru că salarii mai mari înseamnă impozite și contribuții mai mari la bugetele de sănătate și pensii.
În UE există dezacorduri istorice între statele membre asupra salariului minim, din cauza sistemelor naționale diferite de stabilire a remunerațiilor. Potrivit Eurostat, în vară, aceste venituri variau de la 477 euro/lună în Bulgaria (cel mai scăzut nivel), până la 2.571 euro/lună în Luxemburg.