Raport privind consolidarea pregătirii civile și militare a Europei
Un raport de evaluare a provocărilor complexe cu care se confruntă UE și statele sale membre a fost elaborat la Bruxelles și prezentat recent.
Corina Cristea, 15.11.2024, 09:40
Sauli Niinistö – fost președinte al Finlandei și consilier special al președintei Comisiei Europene – a fost însărcinat de Ursula von der Leyen, împreună cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, să pregătească un raport de evaluare a provocărilor complexe cu care se confruntă UE și statele sale membre și să elaboreze recomandări cu privire la modul de îmbunătățire a pregătirii civile și militare a UE pentru crize viitoare.
Multe evenimente din ultimii ani au fost adevărate apeluri de trezire, viețile noastre au fost date peste cap de o pandemie, războiul a revenit în Europa, iar fenomenele meteorologice extreme sunt noua normalitate a schimbărilor climatice, a amintit șefa executivului european:
“Europa își dă seama că marile crize din ultimii ani nu sunt nici izolate, nici trecătoare. În schimb, ele reflectă falii mai profunde și schimbări tectonice geopolitice, climatice și tehnologice. Trebuie să facem mai mult, trebuie să ne schimbăm mentalitatea. Pregătirea trebuie să devină parte a logicii de bază a tuturor acțiunilor noastre și să abordeze întregul spectru de amenințări și riscuri.
Permiteți-mi să vă dau câteva exemple. În primul rând, există schimbări climatice și efectele lor asupra vieților noastre. Astăzi, este vital să monitorizăm, de exemplu, pădurile noastre din cer, deoarece într-o clipită, o scânteie devine un incendiu. Sau luați atacurile hibride și numeroasele lor forme diferite în care apar: dezinformarea, instrumentalizarea cinică a migrației, atacurile cibernetice, sabotajul.
Un singur clic poate opri rețelele electrice și poate cufunda orașe întregi în întuneric. Sau luați riscurile economice cu care ne confruntăm, cum ar fi întreruperile lanțului de aprovizionare. Ne-am eliberat de lanțurile dependenței noastre de combustibilii fosili rusești, dar acum trebuie să reducem cealaltă dependență dăunătoare, de alte articole. Și ca al patrulea exemplu, avem riscuri militare, desigur.
Războiul lui Putin din Ucraina este cea mai mare amenințare la adresa securității noastre. Anul acesta, cheltuielile Rusiei pentru apărare sunt pe cale să depășească sumele colective ale tuturor statelor membre ale UE la un loc. Deci, trebuie să ne intensificăm eforturile, știind că pregătirea pentru ce e mai rău poate ajuta la prevenirea producerii acestuia.”
Raportul prezentat de Sauli Niinistö prezintă 80 de recomandări, atât pentru acțiuni pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung. UE trebuie urgent să fie mai proactivă în răspunsul său la crizele din ce în ce mai complexe cu care se confruntă lumea, se arată în document, potrivit căruia, „dacă nu facem tot ce putem pentru propria noastră securitate, nu ne putem aștepta ca alții să o facă pentru noi”, iar recomandarea este ca blocul comunitar să cheltuiască mult mai mult pentru securitatea și pregătirea pentru criză.
În document se face, de asemenea, apel la „consolidarea structurilor de informații ale UE pas cu pas către un serviciu cu drepturi depline al UE pentru cooperarea în domeniul informațiilor”, invocându-se puterea „de a coordona sarcini specifice de contraspionaj”.
„Statele membre ar trebui să-și consolideze cooperarea în domeniul apărării europene, investind în comun mai mult pentru a elimina decalajele de lungă durată în pregătirea noastră militară și industrială de apărare”, a adăugat Sauli Niinistö, subliniind în același timp, importanța sprijinirii industriei ucrainene pe termen lung.
Raportul își propune să servească drept un semnal de alarmă pentru statele membre, consilierul special al Ursulei von der Leyen recomandând ca acestea să lucreze mai strâns împreună, mai rapid și cu cetățenii în centrul strategiei de pregătire pentru criză.