Un rezultat care nu lasă pe nimeni indiferent
Rezultatul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite şi modul în care acesta va influenţa evoluţiile globale se află în centrul atenţiei la nivel internațional.
Corina Cristea, 15.11.2024, 15:15
Rezultatul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite şi modul în care acesta va influenţa evoluţiile globale se află în centrul atenţiei la nivel internațional. Întoarcerea la Casa Albă a lui Donald Trump, învingător într-o cursă extrem de strânsă până în ultimul moment, generează atât aşteptări, cât şi incertitudine. Prin diferite puncte cheie ale politicii sale, de la concentrarea pe economie până la strategiile sale privind imigraţia şi relaţiile externe, prin poziţia sa pe probleme sensibile precum războiul din Ucraina sau schimbările climatice, noul curs al politicii americane nu va lăsa pe nimeni indiferent, spun analiștii.
O analiză făcută de profesorul de relaţii internaţionale Ştefan Ciochinaru:
“Alegerea lui Donald Trump a reprezentat o veste foarte bună pentru Budapesta, o veste foarte bună pentru Moscova, o veste foarte proastă pentru Beijing, o veste foarte proastă pentru Bruxelles, pentru Londra. În a doua zi după noaptea alegerilor americane, britanicii s-au întâlnit într-o reuniune de urgenţă în care au discutat, atenţie foarte mare, despre nevoia de a abandona Brexitul, de a se întoarce în Europa. Trump în primele şase luni îşi va face echipa şi va da drumul la rezolvarea unor probleme pe care le-a promis. A promis să rezolve migraţia ilegală din Statele Unite, chiar cu preţul deportării a peste 11 milioane de oameni.
De asemenea, a promis că va rezolva catastrofa economică în care se găseşte America. Și cum va face lucrul acesta? El a şi spus. Unu: va reduce taxele, impozitele, astfel încât să încurajeze cât mai mult producţia, va încuraja repatrierea unor industrii în SUA, care vor fi scutite de taxe şi impozite, care taxe şi impozite, de fapt tarife, se vor aplica într-un mod care ţine de războiul economic.”
Adică, pentru produsele europene se va pleca de la 10 şi se va ajunge până la 20% tarife de import din UE, iar pentru produsele chineze până la 60%. Ce înseamnă asta? Din nou, profesorul Ștefan Ciochinaru:
“Asta înseamnă războaie economice, adică să nu ne ferim de cuvinte, pentru că ele ne spun care e realitatea. Va face lucrurile acestea, fără îndoială Trump, dar asta va genera alte probleme. Sigur, se vor crea locuri de muncă. Sigur, economia va accelera în creştere. De altfel, semnalele de pe burse sunt bune după alegerea lui Trump, au crescut acţiunile, dar va genera probleme sociale foarte mari, pentru că vor fi puţini bani pentru sistemul de sănătate, care oricum este injust şi dezechilibrat în America. Vor fi mai puţini bani pentru învăţământ, vor fi mai puţini bani pentru programe sociale, de incluziune ş.a.m.d.”
Una dintre problemele cu care se va confrunta Donald Trump odată revenit la Casa Albă sunt schimbările climatice, pe care el le-a numit în trecut „o farsă”. Sceptic de cursă lungă în ce priveşte încălzirea globală şi acţiunile de combatere a schimbărilor climatice, Trump a retras, în mandatul său anterior, SUA din Acordul de la Paris din 2016 privind schimbările climatice.
Iar îngrijorarea este că, odată instalat preşedinte, el va repeta acest gest, după ce Biden a readus Washingtonul în Acord, și va încuraja construcţia de gazoducte, forajele şi extracţiile din Alaska – îngrijorare alimentată şi de faptul că după anunţarea rezultatelor alegerilor preţul acţiunilor la producătorii de energie eoliană a scăzut masiv. Impactul asupra celor două războaie fierbinți, din Ucraina și Orientul Mijlociu, se află, de asemenea, sub lupa analiștilor.
Din nou, profesorul Ștefan Ciochinaru:
„În Ucraina e clar că va avea loc o negociere cu Moscova şi cu Kievul şi va încerca, cum a declarat de altfel Trump, să impună pacea prin forţă, prin forţa Americii, printr-un ultimatum politic şi strategic către cele două state. Ce va presupune asta? Trump e un negustor, un businessman, un tip căruia îi place să negocieze. Ce va negocia, până unde va merge negocierea nu ştie nimeni în momentul de faţă, apar tot soiul de scenarii. Eu nu le-aş da o foarte mare credibilitate în acest moment pentru că există şi limite până la care poate să meargă negocierea şi pe care Donald Trump, în entuziasmul său caracteristic, încă nu le-a descoperit. Rămâne de văzut, deci.”
Iar în Orientul Mijlociu, la Ierusalim, Benjamin Netanyahu a fost unul dintre cei fericiţi pentru alegerea lui Trump, amintește Ștefan Ciochinaru:
“El este un prieten al lui Trump. E clar că se va strânge laţul în jurul Iranului, că vor fi repuse pe tapet Acordurile Abraham, că va fi foarte mult întărită poziţia Arabiei Saudite. E foarte posibil ca anul viitor să vedem chiar un acord de pace Arabia Saudită – Israel şi probabil să apară chiar un soi de mică piaţă comună în Orientul Mijlociu. Dar, repet, totul pe încercuirea, îngrădirea Iranului şi pe scoaterea completă din joc a ceea ce înseamnă Hamas, Hezbolah, houthii, adică acei actori proxi ai Iranului.”
În ce priveşte politica Statelor Unite faţă de flancul estic, faţă de ceea ce este în momentul de faţă prima linie de apărare a NATO şi a lumii libere, aceasta se face în Congres, la Casa Albă, dar mai ales la Pentagon, mai spune profesorul Ciochinaru, acolo se pun piesele pe tablă ca la şah şi se gândesc mutări înainte, cu ani înainte, aici nu se vor schimba lucrurile. Este bine-cunoscută, însă, poziția lui Donald Trump, care consideră că sumele ajutorului ţării sale pentru Ucraina sunt prea mari și care le-a cerut aliaților europeni din NATO să aloce mai mulți bani pentru securitatea lor.