Misiuni și antrenamente navale aliate în Marea Neagră
Forțele Navale Române au participat, în perioada 4-9 noiembrie, la exercițiul multinațional POSEIDON 24, organizat de Bulgaria în apele sale teritoriale.
Agenția Media a Armatei, 12.11.2024, 14:00
Forțele Navale Române au participat, în perioada 4-9 noiembrie, la exercițiul multinațional POSEIDON 24, organizat de Bulgaria în apele sale teritoriale. Nava maritimă pentru scafandri „Grigore Antipa” a luat parte la antrenamente unde a desfășurat misiuni de asigurare a asistenței medicale hiperbare, de cercetare maritimă, de căutare și salvare pe mare. Exercițiul a avut ca obiectiv principal creșterea nivelului de interoperabilitate între structurile participante și a pus accent pe consolidarea capabilităților operaționale, prin exersarea procedurilor și tacticilor de luptă ale Alianței Nord-Atlantice.
“POSEIDON este un exercițiu organizat anual, alternativ, de Bulgaria și România, și are ca obiectiv principal creșterea nivelului de interoperabilitate între structurile participante”, a declarat comandantul navei, căpitan-comandorul Cristian Mitu. La exercițiu a fost prezent și dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu”, alături de celelalte nave din Grupul operativ româno-bulgaro-turc pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră, aflat în această perioadă la a treia activare din acest an. Navele partenere din Bulgaria, România și Turcia desfășoară activități de asigurare a libertății de navigație și de neutralizare a posibilelor pericole pentru traficul maritim, precum minele marine aflate în derivă.
La începutul acestui an, la Istanbul, în cadrul unei ceremonii oficiale, România a semnat Memorandumul de înțelegere privind constituirea unei Grupări Navale pentru combaterea minelor în Marea Neagră pentru o perioadă de trei ani, în formatul trilateral Bulgaria, România și Turcia.
Militarii polonezi din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, găzduită de România, au sărbătorit, pe 11 noiembrie, Ziua Independenței acestei țări. Polonia participă cu un contingent format din 225 de militari care se află în compunerea Batalionului 26 Infanterie de la Craiova (sudul României). Pe 11 noiembrie, Polonia marchează independența redobândită în anul 1918, după 123 de ani în care a fost împărțită de Austro-Ungaria, Prusia și Rusia. Militarii dislocați în România au sărbătorit această zi împreună cu aliații români, nord-macedoneni, portughezi și francezi, am aflat de la comandantul detașamentului polonez.
“Chiar dacă suntem departe de Polonia, am marcat această zi într-o manieră semnificativă. Am avut o ceremonie militară la care au participat soldații noștri, dar și invitați din alte țări: România, Macedonia de Nord, Portugalia și Franța. Ambasadorul Poloniei și atașatul militar în România au fost de asemenea prezenți, precum și ofițeri polonezi din alte structuri internaționale aliate. Ceremonia a cuprins avansări în grad, decorarea militarilor și alocuțiuni ale invitaților despre importanța Zilei Independenței. Ne-am adunat apoi pentru o masă festivă unde ne-am bucurat de prezența celorlalți și am povestit istorioare. Avem o serie de obiceiuri care ne conectează cu țara noastră chiar și atunci când suntem departe. De Ziua Independenței îmbrăcăm uniforma, ridicăm drapelul Poloniei și recunoaștem meritele soldaților noștri. Ne facem timp, totodată, să-i onorăm pe cei care au luptat pentru independență, prin momente de reculegere și reflecție. Toate acestea ne fac să ne simțim aproape de moștenirea noastră și să ne amintim de datoria noastră de militari. Este o cale prin care suntem conectați la valorile Poloniei, indiferent unde ne aflăm” ne-a declarat maiorul Michal Miedzielski.
Adrian Gîtman