Muncind în România – 12.11.2024
Salariul mediu anual ajustat cu normă întreagă în România este al patrulea cel mai mic din Uniunea Europeană, relevă datele Institutului European de Statistică.
Sorin Iordan, 12.11.2024, 12:05
Salariul mediu anual ajustat cu normă întreagă în România este al patrulea cel mai mic din Uniunea Europeană, relevă datele Institutului European de Statistică. Salariul a fost de aproximativ 17.700 euro, mai puţin de jumătate din valoarea salariului mediu anual ajustat pentru Uniunea Europeană, care a fost de 37.900 euro. Luxemburg deţine recordul pentru cel mai mare salariu mediu cu normă întreagă de peste 81.000 euro. Danemarca este pe locul doi, cu peste 67.000 euro, iar Irlanda pe trei, cu aproape 59.000 euro. La polul opus se află Bulgaria, cu 13.500 euro pe an, urmată de Ungaria, Grecia şi România. Polonia este pe o poziţie apropiată României, însă cu un plus de 300 euro pe an.
În comparaţie cu 2022, anul trecut a existat o creştere în toate statele europene, cu excepţia Suediei, unde salariul mediu anual ajustat a scăzut cu circa 2.000 euro. Ca medie, creşterea în Uniunea Europeană este de 6,5%, în jur de 2.300 euro. Creşterea din România este puţin peste această medie, în speţă de aproximativ 2.600 euro, de la 15.060 euro în 2022 la 17.739 euro în 2023. Recordul pentru creşterile salariale de la un an la altul îl deţine tot statul cu cele mai mari salarii medii, Luxemburg, unde a fost înregistrat un salt de aproximativ 5.500 euro. Topul este completat de Belgia, cu o creştere de aproape 4.500 euro şi de Irlanda, cu circa 4.300 euro.
Şase din zece mari companii de construcţii din România estimează o creştere a cifrei de afaceri în acest an, potrivit unui studiu de specialitate. Prognoza se reflectă şi în intenţiile de angajare ale companiilor care activează în acest sector. Astfel, 62% din managerii chestionaţi spun că au crescut numărul angajaţilor, deşi se confruntă, în continuare, cu un deficit de forţă de muncă specializată. Constructorii români mizează în special pe lucrările publice de infrastructură, pe investiţiile industriale private, dar şi pe cele din domeniile medical, al serviciilor de utilitate publică, al construcţiilor sociale, precum şi pe dezvoltările din sectoarele retail şi rezidenţial.
Studiul mai arată că, deşi multe companii din domeniu apelează la lucrători străini, 45% din acestea preferă să lucreze cu angajaţi exclusiv din România. Peste jumătate din marii constructori spun însă că se confruntă cu blocaje financiare mari în achiziţionarea de materiale, ceea ce a dus la scăderi ale ritmului de lucru. Potrivit studiului, pe lângă finanţarea insuficientă, principalele probleme în sectorul construcţiilor în perioada următoare vor fi majorarea costurilor cu forţa de muncă şi creşterea concurenţei în domeniu. Pentru prima dată în istoria României, numărul de firme de construcţii a depăşit pragul de 90.000.
Aproape 11.800 de locuri de muncă sunt disponibile în Bucureşti, a anunţat Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Dintre acestea, 645 sunt destinate persoanelor cu studii superioare, 1.015 celor cu studii medii, circa 5.500 sunt pentru muncitorii calificaţi şi aproximativ 4.500 pentru muncitorii necalificaţi. AMOFM Bucureşti precizează că baza de date a locurilor de muncă declarate vacante de către angajatori este dinamică şi poate fi consultată site-ul anofm.ro. De asemenea, instituţia precizează că potrivit Legii privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, furnizează în mod gratuit serviciul de mediere a muncii prin care asigură punerea în legătura a angajatorilor cu persoanele aflate în căutarea unui job.
Peste 350 de locuri de muncă sunt disponibile în judeţul Maramureş, în nord-vestul României, a anunţat agenţia judeţeană de profil. Aceasta transmite că majoritatea job-urilor vacante sunt în domeniile producţie şi servicii. Printre meseriile căutate se numără cele de tehnician dentar, croitor, contabil, inginer industrial sau în domeniul construcţiilor, şofer, lucrător cu specializare sau nespecializat în domeniul construcţiilor, în agricultură, turism, silvicultură, dar şi în diferite domenii industriale. De asemenea, există solicitare de personal în domeniul turismului urban şi în domeniul medical. AJOFM Maramureş arată că unele dintre locurile de muncă sunt disponibile pe toată durata lunii noiembrie, iar altele până la sfârşitul lunii decembrie.