Pregătirea alegerilor în străinătate
Autorităţile de la Bucureşti anunţă ce măsuri au luat pentru organizarea în diaspora a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.
Bogdan Matei, 12.11.2024, 11:59
După alegerile locale şi cele europarlamentare, organizate, simultan, pe 9 iunie, românii se pregătesc pentru un maraton electoral. Vor vota trei duminici la rând, pe 24 noiembrie şi 8 decembrie pentru prezidenţiale şi pe 1 Decembrie, chiar de Ziua Naţională a României, pentru legislative. Lideri de partide parlamentare, reprezentanţi ai unor formaţiuni marginale sau independenţi, sunt 14 aspiranţi la succesiunea actualului şef al statului, Klaus Ionahnis, căruia-i expiră luna viitoare al doilea şi ultimul mandat prezidenţial la care-i dădea dreptul Constituţia.
La Parlament, sunt în joc 330 de mandate de deputaţi şi 136 de senatori, la care candidează mii de oameni. Circa 200 de plicuri cu voturi prin corespondenţă pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale au fost, deja, primite şi sunt „în aşteptare”, până în momentul în care vor fi numărate sufragiile exprimate la urne – a anunţat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă.
El a adăugat că 6.650 de cetăţeni au primit plicuri pentru vot prin corespondenţă şi trebuie să îşi trimită opţiunea cel mai târziu cu două zile înainte de începerea votului fizic, pentru a fi recepţionate în timp util. Dacă semnalează că au votat greşit prin corespondenţă, aceştia pot vota la urne, în cea mai apropiată secţie de votare din ţara de reşedinţă.
Preşedintele AEP a susţinut, alături de ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, o conferinţă de presă pe tema alegerilor din străinătate. Greblă a amintit că România are un număr record, 950, de secţii de votare organizate pentru diaspora, ce însumează milioane de oameni. Şefa diplomaţiei de la Bucureşti a atenţionat că există 11 secţii de votare cu adrese diferite în cele trei rânduri de alegeri, în Finlanda, Franţa, Spania, Marea Britanie.
Luminiţa Odobescu a menţionat şi că adresa unor secţii de votare din Spania s-a schimbat, din cauza recentelor inundaţii catastrofale de acolo. Odobescu le-a cerut cetăţenilor români din străinătate să consulte listele cu secţiile de vot şi să aibă cu ei documentele necesare care le acordă dreptul de a-şi exprima opţiunea electorală – carte de identitate sau paşaport, valabile în ziua votării. Toate secţiile din străinătate vor fi monitorizate video permanent – a adăugat ministrul.
Săptămâna aceasta se încheie distribuţia buletinelor de vot pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale şi pentru alegerile parlamentare, precum şi a celorlalte materiale necesare – ştampilele de control, ştampilele cu menţiunea ‘VOTAT’, timbrele autocolante, procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votului. Votarea în străinătate la primul tur al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura pe parcursul a trei zile: vineri, 22 noiembrie, între orele locale 12,00 şi 21,00, sâmbătă, 23 noiembrie, şi duminică, 24 noiembrie, între orele locale 7,00 şi 21,00.