UE susţine continuarea acţiunilor de combatere a schimbărilor climatice, la COP-29 din Azerbaidjan
Combaterea schimbărilor climatice şi asigurarea susţinerii financiare pentru a încetini acest fenomen, în baza Acordului de la Paris, sunt principalele subiecte abordate de reprezentanţii Uniunii Europene la , Conferința ONU COP-29 care se desfăşoară în Azerbaidjan, până pe 22 noiembrie.
Mira Gomboș, 12.11.2024, 10:25
Uniunea Europeană militează şi acţionează pentru o limitare a creșterii temperaturii medii globale cât mai aproape posibil de 1,5 °C. Schimbările climatice continuă să fie o problemă care nu cunoaște frontiere și dăunează din ce în ce mai mult vieților și mijloacelor de subzistență în Europa și în întreaga lume. În cadrul Conferinței ONU COP29, un nou obiectiv colectiv cuantificat privind finanțarea combaterii schimbărilor climatice este principala prioritate a negocierilor din acest an, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
În prezent, Uniunea Europeană este cel mai mare furnizor de finanțare internațională a combaterii schimbărilor climatice, contribuind cu peste 28 de miliarde de euro pentru acest obiectiv numai în 2023, și mobilizând o sumă suplimentară de aproximativ 7 miliarde de euro sub formă de finanțare privată pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să se adapteze la impactul schimbărilor climatice.
Forurile europene susţin că deși țările dezvoltate ar trebui să continue să conducă eforturile de stimulare a finanțării combaterii schimbărilor climatice, realizarea obiectivelor ambițioase necesită un grup mai larg de contributori, precum și mobilizarea finanțării din partea sectorului privat.
Un alt element important al discuțiilor din acest an îl reprezintă reconfirmarea obiectivelor energetice globale convenite anul trecut, la Dubai, pentru tranziția de la combustibilii fosili, triplarea investițiilor în energia din surse regenerabile și dublarea măsurilor de eficiență energetică până în 2030.
Obiectivul climatic al Europei este de reducere cu 90% a emisiilor până în 2040.
Echipa de negociere a UE va lucra, de asemenea, la încheierea negocierilor privind piețele internaționale ale carbonului în temeiul articolului 6 din Acordul de la Paris.
Pe baza documentului parafat în 2015, 194 de țări au convenit să mențină variația temperaturii medii globale cu mult sub 2 °C și cât mai aproape posibil de 1,5 °C până la sfârșitul secolului.