Măsuri la vămi
România încearcă să-și securizeze frontierele prin instalarea de scanere.
Bogdan Matei, 11.11.2024, 11:59
România are patru scanere funcționale în vămi, luna viitoare vor deveni operaţionale încă cinci, iar în 2025 vor fi amplasate alte opt scanere în birourile vamale de frontieră, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Vamală Română, la solicitarea mass-media de la București. Primele scanere au fost, deja, instalate la frontierele externe ale Uniunii Europene: încă din mai 2024, trei la granița cu Republica Moldova, urmate, în octombrie, de unul la granița cu Ucraina. În decembrie 2024, urmează unul la Constanţa (cel mai mare oraș-port românesc la Marea Neagră), încă trei la frontiera ucraineană și unul la cea sârbă. Anul viitor, tot Constanța și punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova și Ucraina rămân prioritare pentru instalarea de noi scanere. Din 2026, sistemul se va extinde și va include și vămile cu Ungaria și Bulgaria, care, ca și România, sunt state membre ale Uniunii Europene.
Autoritatea Vamală anunță că, de la data punerii în funcţiune a scanerelor, peste 53.000 euro, 123.000 lei moldoveneşti şi 3.100 ţigarete au fost descoperite de către inspectorii vamali ca urmare a scanării a două microbuze care veneau din Republica Moldova. Atât banii nedeclaraţi, cât şi ţigările de contrabandă, erau ascunse în plafonul microbuzelor şi au fost detectate cu ajutorul sistemului de scanare. Tot într-un plafon de microbuz s-au găsit patru pistoale și peste 500 de cartuşe letale.
„Cu fiecare nou scaner montat în punctele vamale, observăm atât îmbunătăţiri substanţiale în eficienţa controalelor, cât şi schimbări în comportamentul celor care încearcă să ocolească legea. Aceste evoluţii ne arată clar că măsurile noastre sunt nu doar necesare, ci şi eficiente” – susține ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în subordinea căruia se află Autoritatea Vamală.
Pe de altă parte, tone de droguri au fost descoperite de poliţiştii români în primele nouă luni ale anului – aproape 170 de kilograme de droguri de mare risc şi 800 de kilograme de droguri de risc, patru tone de masă verde de canabis, şapte tone de substanţe interzise, dopante, ridicate de la o fabrică clandestină şi – una dintre cele mai importante capturi din Portul Constanţa – 16 tone de pulpă de fructe care conţineau cocaină.
Poliţia anunţă că au fost destructurate 33 de grupuri infracţionale, formate din aproape 240 de persoane. Tot în primele nouă luni ale anului, au fost confiscate de poliţişti peste 21 de milioane de ţigarete şi 6 tone de tutun de contrabandă. În cadrul acţiunilor de combatere a contrabandei cu tutun şi produse din tutun, au fost dispuse măsuri preventive faţă de 119 persoane, 29 fiind arestate. În aceste dosare poliţiştii au dat şi amenzi de aproape 7 milioane de lei (echivalentul a circa 1,4 milioane de euro).