Republica Moldova – istorie, cultură, locuri, oameni
Am redescoperit Republica Moldova după 15 ani de la ultima vizită. Vă invit să descoperim împreună istoria, cultura, locurile şi oamenii.
Eugen Cojocariu, 10.11.2024, 13:37
Am redescoperit Republica Moldova după 15 ani de la ultima mea vizită peste Prut, din 2009. Vă invit să descoperim împreună istoria, cultura, locurile şi oamenii.
Oficiul Naţional al Turismului al Republicii Moldova, din cadrul Ministerului Culturii al Republicii Moldova, şi Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova au organizat între 24 şi 31 octombrie 2024 un info-tur pentru jurnalişti şi operatori de turism din diferite state europene şi asiatice.
Valentin Ceban este Director interimar al Oficiul Naţional al Turismului al Repubilcii Moldova, din cadrul Ministerului Culturii al Repubilcii Moldova.
Un alt interlocutor este George-Alin Pătru, vicepreşedinte al Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova.
Una dintre persoanele deosebite întâlnite a fost colecţionarul cu recorduri de Guinness Book Petru Costin, de la Ialoveni. Am descoperit, de altfel, că Republica Moldova deţine mai multe astfel de recorduri, de la cele ale colonelului Petru Costin, până la cele deţinute de celebrele vinării.
Am stat de vorbă la Mileştii Mici cu ghida Felicia Trofin, care ne-a făcut o istorie condensată a unei vinării intrate în Cartea Recordurilor.
Unul din locurile absolut unice din Republica Moldova este Complexul muzeal Orheiul Vechi, amplasat în valea Răutului, un afluent al Nistrului. Rezervația Cultural-Naturală Orheiul Vechi are un statut special și constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova, aflându-se și în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Am discutat cu Ştefan Chelban, Șef Serviciu Arheologie și Etnografie al Rezervaţiei.
Cetatea Tighina (redenumită de turci Bender) este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, construită inițial din pământ și lemn, pentru a apăra vadul râului Nistru de tătari. Cristina Rus, ghid turistic, ne povesteşte istoria cetăţii.
O a doua cetate de pe Nistru pe care am vizitat-o este Cetatea Soroca. Dumitru Ungureanu este muzeograf şi ne aduce în atenţie istoria fortificaţiei.
Eugen Gorean este artist plastic. L-am întâlnit în timpul unui masterclass în care a învăţat turiştii să picteze cu … vin roşu. Nu am ratat ocazia să aflu mai multe despre acest mod insolit de a picta.
O altă vinărie celebră din Republica Moldova este cea de la Cricova, unde am reîntâlnit-o pe Cristina Rus, ghid turistic.
Mănăstirea Curchi este o mănăstire de călugări din Republica Moldova, unul din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii basarabene. În perioada sovietică mănăstirea a fost transformată în spital de psihiatrie. Am discutat cu ghidul mănăstirii, Părintele Onufrie.
Cu dr. Irina Şihova, directoarea Muzeului de Istorie a Evreilor din Republica Moldova, am stat de vorbă despre moştenirea evreiască din dincolo de Prut.
Încheiem seria interviurilor cu Sergiu Manea, preşedintele Asocaţiei Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova, cu care tragem concluziile info-turului care ne-a dus prin Republica Moldova, de la nord la sud şi în est, într-o călătorie unică, în timpul căreia am descoperit sau redescoperit istoria, cultura, locurile şi o mulţime de oameni minunaţi de peste Prut.