Reuniunea Comunităţii Politice Europene, la Budapesta
Liderii europeni au discutat la Budapesta despre provocările actuale de securitate la adresa Europei, precum şi despre migraţie şi securitate economică.
Daniela Budu, 08.11.2024, 12:40
Liderii europeni s-au întâlnit la Budapesta pentru a discuta despre provocările de securitate la adresa Europei, cu accent pe situaţia din Ucraina, precum şi despre migraţie şi securitate economică.
La cel de-al cincilea Summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), au evocat impactul semnificativ al agresiunii ruse împotriva Ucrainei asupra întregului continent, dar şi la nivel global. Oficialii au subliniat necesitatea unei acţiuni coordonate la nivel european pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina, care luptă pentru apărarea independenţei, a suveranităţii şi a integrităţii sale teritoriale.
La discuţiile în format restrâns în cadrul grupului de lucru pe tema migraţiei, preşedintele României, Klaus Iohannis, prezent la reuniunea de la Budapesta, a atras atenţia asupra faptului că migraţia rămâne o provocare importantă la nivel european, care solicită un răspuns comun şi cuprinzător.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, a subliniat că evoluţiile privind migraţia continuă să fie îngrijorătoare pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu şi al continuării războiului din Ucraina. Astfel, Klaus Iohannis a vorbit despre importanţa unei implementări eficiente la nivelul UE a Pactului privind migraţia, un instrument care se poate dovedi util şi în relaţia cu partenerii din afara UE.
Totodată, a menţionat că România deja implementează unele dintre prevederile Pactului, prin Proiectul-pilot derulat la graniţa cu Serbia, care s-a dovedit un exemplu de bune practici în ceea ce priveşte returnările, procedurile de azil şi prevenirea migraţiei ilegale.
De asemenea, șeful statului s-a referit la importanţa cooperării operaţionale regionale, care se dovedeşte, spune acesta, un instrument eficient de acţiune pentru gestionarea eficientă a fenomenului. În context, Klaus Iohannis a subliniat că România rămâne angajată atât în implementarea de măsuri eficiente în materie de gestionare a migraţiei, cât şi în asigurarea securităţii frontierelor externe ale UE şi în asumarea pe deplin a rolului său de stat membru care aplică acquis-ul Schengen. În acest sens, a reiterat că pentru România, finalizarea procesului de aderare la spațiul de liberă circulație reflectă angajamentul ferm faţă de proiectul european.
Pe de altă parte, la întâlnirea dedicată sprijinirii Republicii Moldova, care a avut loc în marja reuniunii CPE, Klaus Iohannis a apreciat, alături de ceilalţi lideri europeni, eforturile de reformă din ultima perioadă de la Chișinău, concretizate în progrese constante, în ciuda provocărilor generate de ameninţările din partea Rusiei. A subliniat, totodată, necesitatea de a menţine ritmul alert al reformelor, gradul înalt de vigilenţă instituţională, precum şi aplicarea lecţiilor învăţate cu prilejul actualelor scrutine şi în perspectiva alegerilor parlamentare din 2025.
Și ceilalți lideri europeni şi-au declarat sprijinul ferm pentru Republica Moldova, după alegerile prezidenţiale şi referendumul care i-au confirmat parcursul european.
În plus, la finalul reuniunii, s-au angajat să continue sprijinul pentru Chișinău, ca acesta să își atingă obiectivele de pace și democrație.