România, de la salarii la şomajul tinerilor
Eurostat și INS au anunțat datele privind salariile și rata șomajului în România.
Leyla Cheamil, 08.11.2024, 11:30
Datele Oficiului European pentru Statistică arată că salariul mediu anual ajustat cu normă întreagă al românilor este al patrulea cel mai mic din Uniunea Europeană.
Potrivit Eurostat, datele indică o creştere anuală a acestuia de aproximativ 2500 de euro pentru 2023. Totuși, valoarea totală rămâne la mai puţin de jumătate din media blocului comunitar. Anul trecut, salariul mediu anual ajustat pentru blocul comunitar a fost de 37.900 euro, în timp ce în România a fost de aproximativ 17.700 euro, așadar, mai puţin de jumătate.
Pe de altă parte, tot datele publicate de Eurostat arată că rata şomajului în zona euro s-a situat la 6,3% în septembrie, stabilă faţă de luna precedentă, în timp ce în cazul Uniunii Europene rata şomajului s-a menţinut la 5,9%.
Şi în România, rata şomajului s-a situat la 5,5% în septembrie, stabilă faţă de luna august. Si Institutul Naţional de Statistică din România a anunțat că rata şomajului a fost, în luna septembrie, la nivel national, 5,5%, similară cu cea din august, care crescuse uşor faţă de luna precedent. Cei mai mulţi şomeri din țară sunt adulţi cu vârste cuprinse între 25 şi 74 de ani.
Analistul financiar Adrian Codirlașu este de părere că uşoara creştere a şomajului după jumătatea anului a fost determinată de accentuarea încetinirii creşterii economice:
„Cumva, rata şomajului s-a către întors valorile pe care le-a avut în anul anterior. Dacă la jumătatea anului am văzut scăderea ratei şomajului, ulterior, începând cu august, a revenit la nivelul de 5,5, deci a crescut puţin, o uşoară creştere.
Aş pune-o în contextul în care vedem că economia a încetinit şi lucrul acesta se vede în crearea de mai puţine locuri de muncă. E adevărat, a crescut extrem de uşor, deci cumva e în marja, aş spune, de eroare, încă nu putem să spunem «da, se generează şomaj», dar vedem, totuşi, o mişcare în sensul creşterii uşoare a ratei şomajuluiˮ.
Adrian Codirlașu a mai spus că rata șomajului va depinde, în viitor, de cum va performa economia, însă, el estimează că va rămâne ridicată și chiar va mai creşte uşor, pentru că nu vede o îmbunăţire semnificativă a economiei faţă de acest an, ci dimpotrivă. S-ar putea, în contextul în care creşte taxarea, să se genereze chiar mai multe disponibilizări în economie, a avertizat analistul financiar.
Institutul Naţional de Statistică atrage atenţia, ca de obicei, asupra nivelului şomajul în rândul tinerilor, cei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, care depăşeşte 23%, însă Adrian Codirlaşu consideră normal ca cifra să fie mult mai ridicată pentru această categorie.
„Tinerii trebuie să înveţe, trebuie să meargă la şcoală să înveţe. Le va fi mult mai bine, ulterior, acumulând cunoştinţele respective. Iarăşi, apoi este facultatea, ideală ar fi pentru cât mai mulţi tineri, pentru că o muncă bazată pe educaţie aduce veniturile cele mai mariˮ, apreciază analistul financiar.