Jurnal românesc – 07.11.2024
România va fi promovată pe autobuzele din Londra, Manchester, Birmingham şi Liverpool, timp de o lună.
Sorin Iordan, 07.11.2024, 11:22
România va fi promovată pe autobuzele din Londra, Manchester, Birmingham şi Liverpool, timp de o lună. Ministerul român al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului transmite că această campanie se desfăşoară ca urmare a participării ţării noastre la târgul internaţional de turism „World Travel Market” şi are drept scop intensificarea promovării României ca destinaţie turistică în Marea Britanie. Târgul propriu-zis, eveniment de referinţă pentru profesioniştii din domeniul industriei ospitalităţii, are loc în aceste zile în capitala britanică. Standul naţional al României reuneşte 35 de tour-operatori, hotelieri, asociaţii şi federaţii de profil şi Organizaţii de Management al Destinaţiei. Regatul Unit al Marii Britanii se numără printre principalele pieţe de interes pentru turismul românesc, arată datele ministerului de resort. Turiştii britanici sunt atraşi, în general, de diversitatea peisajelor naturale, de turismul cultural şi de oferta de city-break.
Comisiile parlamentare pentru sănătate şi pentru buget din Camera Deputaţilor au adoptat un raport favorabil pentru un proiect de lege care le va permite elevilor, studenţilor şi doctoranzilor români înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ superior acreditată din Uniunea Europeană şi din alte state ale lumii să beneficieze de servicii gratuite de sănătate în România. Unul dintre iniţiatorii proiectului, deputatul de diaspora Valentin Făgărăşian, a declarat că în acest fel se elimină o discriminare uriaşă în condiţiile în care cei care urmează cursurile unor instituţii de învăţământ din străinătate, deşi sunt cetăţeni ai statului român, sunt obligaţi să plătească asigurări de sănătate sau contravaloarea serviciilor medicale prestate atunci când sosesc în ţară şi au nevoie de îngrijiri medicale. El a arătat că mulţi elevi şi studenţi au contestat în instanţă aceste cheltuieli şi au câştigat. Făgărăşian apreciază că astfel de iniţiative legislative au menirea de a asigura un climat de normalitate pentru românii din ţară şi de a stimula repatrierea celor care muncesc peste hotare.
Selectarea filmelor „Anul Nou care n-a fost” şi „Trei kilometri până la capătul lumii” la prestigioasele Premii Europene de Film 2024 reprezintă o recunoaştere remarcabilă a talentului şi creativităţii echipelor din spatele acestor producţii, a transmis ministrul român al Culturii, Raluca Turcan. Pelicula „Anul Nou care n-a fost” a fost selectată la categoria European Discovery 2024 a premiului FIPRESCI, în vreme ce producţia „Trei kilometri până la capătul lumii” concurează la European University Film Award. Ministrul apreciază că aceste nominalizări confirmă valoarea cinematografiei româneşti pe scena internaţională şi demonstrează că eforturile şi dedicarea realizatorilor sunt apreciate în întreaga Europă. Turcan a precizat că ministerul Culturii rămâne ferm în angajamentul său de a sprijini dezvoltarea şi promovarea acestui sector vital pentru identitatea culturală românească.
Scriitorul Mircea Cărtărescu se află, în perioada 6-11 noiembrie, în Spania, într-un turneu de promovare a romanului său „Theodoros”. Acesta merge la Madrid, Salamanca, Santiago de Compostela şi A Coruna. Potrivit Institutului Cultural Român, Cărtărescu este invitat şi la Festivalul de Literatură Ene, un eveniment literar anual care reuneşte peste 100 de scriitori şi editori şi care transformă capitala Spaniei într-un epicentru al creativităţii şi pasiunii pentru literatură. Evenimentele sunt organizate de reprezentanţa la Madrid a ICR, Editura Impedimenta, Fundaţia Contemporană şi Casa Europa, precum şi de o serie de librării sub auspiciile Ambasadei României în Spania. Considerat un fenomen editorial ale acestei toamne în Europa, „Theodoros” este unua dintre cele mai vândute cărţi pe piaţa literară din Spania. Primul tiraj, de 15.000 de exemplare, a fost epuizat în doar trei săptămâni. Mircea Cărtărescu este unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, distins cu numeroase premii internaţionale pentru creaţiile sale.
Vernisajul expoziției „Chișinău la linia roșie” are loc pe 8 noiembrie la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Expoziția oferă o incursiune în starea actuală a patrimoniului arhitectural din Chișinău. Prin intermediul unui amestec de texte informative, colaje din fotografii de epocă și recente, obiecte, pancarte, lucrări, înregistrări audio și video, vizitatorii pot înțelege mai bine procesul de conservare și transformările peisajului urban din capitala Republicii Moldova. Exponatele au fost prezentate în septembrie la Centrul Cultural al Municipiului București, într-un proiect complex, intitulat „Dragă Chișinău”. Proiectul este organizat de Asociația pentru cultură și arte Arbor România și Arbor Institute for Culture din Republica Moldova, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, ARCUB, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și o serie de organizații neguvernamentale și inițiative cetățenești de pe ambele maluri ale Prutului. Expoziţia „Chișinău la linia roșie” rămâne deschisă până pe 8 decembrie.