Fermierii şi Politica Agricolă Comună
Aflat într-o vizită oficială în România, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a participat la Conferinţa Naţională a Clubului Fermierilor Români
Mihai Pelin, 07.11.2024, 11:33
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, şi comisarul european pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, aflat într-o vizită oficială în România, au participat la Conferinţa Naţională a Clubului Fermierilor Români, care a avut loc la București. România va beneficia, în următorii patru ani, de procesare de 1,5 miliarde de euro, ceea ce o va transforma în lider în sud-estul Europei la materii procesate, a afirmat Florin Barbu.
Totodată, oficialul român a explicat că, în contextul războiului din Ucraina şi al efectelor sale în agricultura europeană, a solicitat din nou, la ultimul Consiliu Agricultură și Pescuit, extinderea aplicării Cadrului Temporar de Criză şi Tranziţie în sector, precum şi creşterea plafonului individual de ajutor de la 280.000 de euro la 560.000 de euro per întreprindere. El a reamintit că a fost aprobată o ordonanţă importantă pentru cei din sectorul agricol din România, care pot lua credite cu 1,95% dobândă, iar tot ceea ce înseamnă ROBOR şi comisioane să fie achitate de Guvern şi Ministerul Agriculturii.
Florin Barbu a dat asigurări că va rămâne într-un dialog permanent cu toate formele asociative şi a atras atenţia că are nevoie de un mandat clar de la acestea cu privire la poziţia faţă de Politica Agricolă Comună(PAC). Aceasta are nevoie de un buget separat, iar fermierii trebuie să fie siguri că vor primi banii fără discuţii despre statul de drept sau alte condiţii care nu ţin de PAC, a declarat, la rîndul său, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. Acesta este acordul dintre UE şi fermieri: îţi îndeplineşti obligaţiile, primeşti banii. Dacă se va ajunge la conceptul de a include toţi banii într-un singur buget pentru toate politicile, acest lucru este periculos pentru fermieri, a susţinut oficialul european. În prezent, cheltuim doar 0,4% din PIB-ul UE pentru fermieri și este o provocare uriaşă şi o problemă absolut crucială pentru a asigura creşterea bugetului pentru PAC, a mai spus el. Totodată, comisarul a avertizat că un buget unic înseamnă mai puțini bani pentru fermieri, din cauza inflației, iar o convergență externă va fi imposibilă din punct de vedere politic.
Declaraţiile au fost făcute în contextul unor informaţii apărute în spaţiul public, potrivit cărora preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dorește să reorganizeze complet politica bugetară a UE, oferind statelor membre mai multă autonomie în gestionarea fondurilor. Controlul final asupra alocării și utilizării resurselor ar rămâne însă la Comisia Europeană. Una dintre principalele noutăți propuse este concentrarea tuturor fondurilor UE într-un singur buget național pentru fiecare dintre cele 27 de state membre. Noul sistem urmează să fie implementat din 2028. În acest context, bugetul alocat agriculturii ar putea fi integrat într-unul mai mare, alături de politica structurală și de coeziune.
Analiștii atrag atenția că această schimbare ar putea diminua specificitatea și importanța fondurilor destinate agriculturii, una dintre principalele priorități bugetare ale UE, cel puțin până în prezent.