Mărginimea Sibiului
Vă invităm în judeţul Sibiu, (situat în centrul României, la nord de Carpaţii Meridionali), mai precis în Mărginimea Sibiului, o zonă cu 18 aşezări, unele întemeiate de români, altele de către saşii care au colonizat sudul şi estul Transilvaniei în primele secole ale celui de-al doilea mileniu.
Ștefan Baciu, 05.11.2024, 17:15
Mărginimea Sibiului era cunoscută încă din anii 70 ai secolului trecut ca o destinaţie în care turiştii puteau dormi la localnici, bucurându-se în acelaşi timp de o gastronomie tradiţională. Satele din Mărginimea Sibiului au o bogată moştenire gastronomică românească şi săsească, cu multe preparate din lapte şi carne de oaie pentru că oieritul este o ocupaţie tradiţională în această zonă aflată aproape de păşunile din zona montană.
Președintele Asociației Județene pentru Turism Sibiu, Alin Chipăilă, ne prezintă câteva motive pentru a veni în această zonă:
„Mărginimea Sibiului își așteaptă turiștii și călătorii care doresc să o descopere, în primul rând cu ospitalitatea proverbială a oamenilor și cu gastronomia tradițională care însoțește această spitalitate. Sunt evenimente care sunt legate de toamnă, de sărbătorile recoltei și în special pentru turiștii care vin în familie, cei care sunt dornici de natură și iubitori de a practica sportul sau plimbarea în aer liber.
Putem să descoperim la pas atât traseele din zona colinară, cât și cele din zona montană a Mărginimii Sibiului, bucurându-ne de peisajul acesta și de faptul că aparent că este vremea bună și ne permite să facem astfel de călătorii. În perioada sărbătorilor de iarnă, în care vom intra în curând, așteptăm turiștii pentru a vedea cum se petrec sărbătorile de iarnă într-o gospodărie tradițională, în pensiunile noastre, în care tradițiile sunt respectate sau în locații moderne, în care își fac loc atât tradiția, cât și noul, în condiții frumoase, legate de partea de sănătate de spa, de wellness.“
În 2009, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism, FIJET, a acordat Mărginimii Sibiului prestigiosul trofeu “Mărul de Aur”, considerată o “destinaţie romantică”, care trebuie descoperită la pas, după cum subliniază președintele Asociației Județene pentru Turism Sibiu, Alin Chipăilă:
„Cred că toate satele din Mărginimea Sibiului și toate orașele de la poalele munților din această zonă merită vizitate. Sunt câteva exemple care îmi vin minte acuma și care merită descoperite. Mă gândesc aici la Sibiel, cu tradițiile sale foarte frumoase în ceea ce privește sărbătorile de iarnă, Orlat, Gura Râului. Sunt o salbă de state și comune care au un anumit specific. Merită să le parcurgi chiar într-un mod molcom, într-un ritm ardelenesc, pentru a te bucura în fiecare dintre ele de ospitalitate, de gastronomie și de tot ce are mai bun de oferit Mărginimea Sibiului.”
În Mărginimea Sibiului sunt câteva muzee săteşti în care sunt expuse obiecte ce amintesc de tradiţiile şi obiceiurile acestor locuri. Cel mai vizitat este Muzeul de icoane pe sticlă de la Sibiel, înfiinţat în 1970 de către preotul Zosim Oancea. El i-a îndemnat pe locuitorii Sibielului să doneze icoanele pe sticlǎ aflate în casele lor. La început au fost aproape 200 de icoane expuse într-o fostă magazie din apropierea bisericii, însă creşterea numărului de exponate a dus la construirea casei în care se află acum muzeul. Pe lângă cele peste 700 de icoane, majoritatea picturi pe sticlă, vizitatorii pot vedea obiecte din ceramică populară şi vechi piese de mobilier. Tot aici este expus şi trofeul „Mărul de Aur”, acordat în 2009 de FIJET.