Digitalizarea pașapoartelor și cărților de identitate
Comisia Europeană propune digitalizarea pașapoartelor și cărților de identitate pentru a facilita libera circulație a cetățenilor și pentru a reduce sarcinile administrative.
Mihai Pelin, 06.11.2024, 09:25
Atunci când trec frontierele externe ale UE, cetățenii din UE și din afara sa trebuie să se supună unor controale sistematice. Numai în 2023, s-au înregistrat aproape 600 de milioane de treceri la frontieră.
Pentru a accelera controalele la frontieră, a garanta siguranța și a facilita călătoriile, Comisia a propus digitalizarea pașapoartelor și a cărților de identitate pentru orice persoană care intră sau iese din spațiul Schengen. Mai exact, a prezentat un cadru comun pentru utilizarea credențialelor digitale de călătorie și o nouă aplicație a UE care să le permită călătorilor să își creeze și să își stocheze credențialele digitale de călătorie. Acestea sunt o versiune digitală a datelor stocate în pașapoarte și în cărțile de identitate. Ele includ informațiile conținute în cipul pașaportului sau al cărții de identitate, inclusiv fotografia titularului, dar nu și amprentele digitale ale acestuia.
Un document de călătorie digital poate fi stocat pe un telefon mobil și, când va fi disponibilă, în aplicația UE pentru credențiale digitale de călătorie. Călătorii sunt liberi să aleagă dacă doresc să solicite sau să utilizeze, gratuit, versiunea digitală a documentelor lor de identitate.
Noul sistem va îmbunătăți securitatea, iar autorilor fraudelor le va fi mai greu să utilizeze documente false sau să treacă frontierele Schengen fără a fi depistați. Totodată, va îmbunătăți eficiența controalelor la frontiere. Datorită verificărilor prealabile care pot fi efectuate grație acreditărilor digitale de călătorie, autoritățile de gestionare a frontierelor se pot concentra mai direct pe stoparea introducerii ilegale de migranți și pe detectarea infractorilor transfrontalieri.
Pe de altă parte, va facilita procedurile de trecere a frontierei, în contextul în care, călătorii vor putea să își prezinte pașapoartele sau cărțile de identitate digitale înainte de călătorie, pentru o verificare prealabilă la frontieră. Nu în ultimul rând, noul sistem va duce la reducerea sarcinilor administrative pentru cetățenii. Astfel, țările UE le pot permite cetățenilor lor să utilizeze cărțile de identitate digitale pentru alte forme de înregistrare și identificare.
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson a oferit mai multe amănunte: “Cu această propunere, vom face posibil ca persoanele fizice să solicite un pașaport digital.
Deci, propunerea este ca statele membre să fie obligate să elibereze pașapoarte digitale dacă și atunci când cetățenii solicită acest lucru. Nu este obligatoriu ca cetățenii să îl aibă, dar este obligatoriu să îl livreze dacă doresc. Apoi vor avea o versiune digitală a pașaportului pe care o pot stoca în portofelul digital al UE sau în aplicația digitală de călătorie a UE pe care o vom dezvolta.
Acest lucru nu va reduce total pașaportul fizic, dar va face acest lucru mai ușor și mai rapid pentru polițiștii de frontieră, deoarece pașaportul digital poate fi trimis în avans înainte de a trece granițele, astfel încât polițiștii de frontieră să poată face toate verificările și apoi trecerea efectivă a graniței va fi mult mai rapidă.
Acest lucru înseamnă că polițiștii de frontieră se pot concentra pe probleme mai dificile, de exemplu dacă trebuie să facă niște verificări suplimentare, în timp ce alții pot face verificări rapide.”
Consiliul și Parlamentul European urmează să analizeze propunerea Comisiei. Odată adoptată, va începe dezvoltarea aplicației digitale a UE pentru credențiale digitale de călătorie și se vor elabora standardele tehnice necesare.