Jurnal românesc – 05.11.2024
A cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc din Washington, cel mai mare şi mai important eveniment de promovare a cinematografiei româneşti din spaţiul nord-american, se va desfăşura în perioada 7-10 noiembrie la Landmark's E Street Cinema.
Roxana Vasile, 05.11.2024, 11:15
Potrivit unui comunicat al Ambasadei României în Statele Unite, Festivalul de Film Românesc este dedicat, anul acesta, celebrării a 20 de ani de la aderarea României la NATO. Sub titlul ‘New Romanian Perspectives’, evenimentul propune publicului şase filme recente, la proiecţii participând invitaţi, actori şi regizori din România, care vor răspunde întrebărilor publicului în cadrul unor discuţii moderate de criticul de film Mihai Fulger, curatorul festivalului. Manifestarea se va deschide cu filmul ‘Unde merg elefanţii’, regizat de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga şi se va încheia cu ‘Trei kilometri până la capătul lumii’, în regia lui Emanuel Pârvu. Alături de acestea, Festivalul de Film Românesc din Washington aduce la această ediţie alte patru filme cu impact puternic la public: ‘Săptămâna mare’, în regia lui Andrei Cohn; ‘Warboy’, semnat de Marian Crişan; ‘Horia’, de Ana-Maria Comănescu şi ‘TWST: Things We Said Today’, regizat de Andrei Ujică.
Miercuri, 6 noiembrie, în sala ‘Marian Papahagi’ a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc a doua conferinţă dedicată proiectului ‘Ce este munca’, din cadrul Bienalei de Artă de la Veneţia. Conferinţa va fi susţinută de Ovidiu Ţichindeleanu, care propune analizarea experienţelor de viaţă ale lucrătorilor migranţi. Acest eveniment este inclus în programul festivalului artistic, cultural şi politic transnaţional organizat de European Alternatives, intitulat ‘Transeuropa – Undercurrents’, organizat la Veneţia în perioada 6-10 noiembrie. Ovidiu Ţichindeleanu este doctor în filosofie la Binghamton University, State University of New York, filosof, traducător şi teoretician al culturii. Scrierile sale teoretizează critica socială, gândirea decolonială, istoria afectivităţii şi a simţurilor şi istoria culturală. România este prezentă la Bienala de Artă de la Veneţia cu proiectul WHAT WORK IS / CE ESTE MUNCA, care se desfăşoară în Pavilionul României din Giardini della Biennale şi în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
Câteva parohii ortodoxe românești din Spania au sărit în ajutorul vecinilor afectați de inundațiile din țara-gazdă – informează basilica.ro. Parohia „Sfântul Efrem cel Nou” din Torrent, Valencia, a trimis, duminică, trei mașini cu alimente care au ajuns în localitățile Xenillet, Alaquás și Aldaia. În aceeași zi, parohia a primit un transport de apă, care a fost împărțit imediat celor mai afectați. Ajutor a venit și din partea Corpului Consular al Ambasadei României, care a adus un camion și o furgonetă încărcate cu provizii. Acestea au fost descărcate în biserica românească din Torrent, fiind ulterior redistribuite prin intermediul voluntarilor la Monserrat (Catalonia) și Montroy Real (Valencia). Comunitatea românească din Torrent a mai trimis într-o localitate o mașină cu lopeți, cizme și alte obiecte necesare pentru curățarea noroiului și scoaterea apei din case. De asemenea, în sud-estul Torrentului, unde locuiește o comunitate de rromi, a trimis un transport cu haine, apă și lapte. În sprijinul sinistraților s-au mobilizat și comunitățile românești din Elche și Albacete, contribuind cu ajutoare materiale pentru zona valenciană Requena Utiel.
În zilele de 2 și 3 noiembrie, în comuna Micherechi din Ungaria s-au desfăşurat o serie de manifestări cultural-religioase şi educative, la care a participat şi Florin Vasiloni, consulul general al României la Szeged. Sâmbătă, 2 noiembrie, Episcopul Caransebeşului, Lucian, a susţinut o conferinţă duhovnicească pe tema suferinţei. Prelegerea a fost urmată de un concert al Grupului ‘Ethos’ al Episcopiei Caransebeşului. În aceeaşi zi, peste 50 de copii şi tineri din Micherechi, în frunte cu preotul paroh Ionuţ Negrău şi pr. Visation Tuderici, secretarul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoţiţi de cadre didactice şi părinţi, au vizitat Centrul Eparhial, Catedrala ‘Sf. Nicolae’; Biserica ‘Sf. Parascheva’ şi Muzeul Episcopiei din Gyula. Duminică, 3 noiembrie, în lăcaşul de cult din Micherechi, Episcopul Lucian a săvărşit Sfânta Liturghie împreună cu Episcopul Ortodox Român din Ungaria, Siluan, înconjuraţi de preoţi şi diaconi din România şi Ungaria. La final, a avut loc o agapă la Casa de Cultură ‘Gheorghe Dulău’ din Micherechi, comună majoritar românească situată în apropierea graniţei româno-ungare.