Câștigătorii Premiului Art Movements Foundation pentru Desen Contemporan
Au fost anunțati câștigătorii celei de-a doua ediții a Premiului Art Movements Foundation pentru Desen Contemporan.
Eugen Cojocariu, 04.11.2024, 16:02
Art Movements Foundation a anunțat câștigătorii celei de-a doua ediții a Premiului Art Movements Foundation pentru Desen Contemporan. În competiție au participat 246 de artiști cu 546 lucrări înscrise.
Premiul I, în valoare de 2500 de euro, a fost acordat lui Andrei Tudoran, pentru lucrarea “Not Faking Perfection” realizată în grafit și cărbune pe hârtie. Parte a expoziției personale ”Faking Perfection”, lucrarea explorează corpul ca loc al proiecției și transformării, în contextul unei lumi aflate într-o reconfigurare profundă a valorilor și referințelor sociale. Andrei Tudoran (n. 1987, Slatina) a absolvit cu licență, master și doctorat la Universitatea Națională de Arte București și a studiat la Academia de Arte Frumoase din Poznan, Polonia cu bursă Erasmus. Trăiește și lucrează în București, este lector universitar la secția Pictură, în cadrul UNARTE. Am discutat după festivitatea de premiere cu Andrei Tudoran.
Premiul al doilea, în valoare de 1500 de euro, a fost acordat artistei Marcela Rădulescu, pentru “Fereastră”, lucrare realizată în tehnică mixtă: cărbune, pastel și creion pe hârtie. Lucrarea face parte dintr-o serie în care artista descrie vizual spațiul în care locuiește și sentimentele pe care le încearcă, conștientizând faptul că peisajul din jur s-a schimbat și continuă să se schimbe periculos de mult pentru casă și condițiile de locuit. Marcela Rădulescu (n. 1942, Brașov) a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj, secția Grafică. Cu o activitate didactică bogată și numeroase distincții pe parcursul carierei artistice, universul creativ al artistei este arondat căminului, spațiului intim în general, tratate printr-un limbaj plastic delicat. Doamna Rădulescu ne-a acordat un scurt interviu la festivitatea de premiere.
Premiul al III-lea, în valoare de 1000 de euro revine artistei Andrea Nagy, pentru “Fantasmă”, creion și cărbune pe hârtie. Lumea ideilor pe care Nagy o evocă stă la granița dintre memorie și imaginație, închegată fiind din structuri deopotrivă diafane și puternice. Andrea Nagy (n. 1988, Târgu-Mureș) este artistă vizuală, lector univ. dr. în cadrul Universității Naționale de Arte din București. Este licențiată și absolventă de masterat (2013) la secția Pictură, doctor în Arte vizuale (2017) în cadrul aceleiași universități.
Premiul colecţionarului, în valoare de 1000 de euro, este acordat de colecționarul de artă Mladen Bataniat artistei vizuale Monica Coman, pentru “Chill”, lucrare realizată în creion colorat pe hârtie. Potrivit artistei, “Chill” accentuează “tensiunea dintre familiar și neobișnuit, prin expunerea complexității subtile din cotidian”. Monica Coman (n. 1989, Cluj-Napoca) este absolventă a Departamentului de Grafică al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. În prezent, activează ca lector universitar doctor și se implică activ în diverse proiecte artistice, educaționale și de cercetare.
Câștigătorii și finaliștii actualei ediții a competiției pentru Premiul Art Movements Foundation pentru Desen Contemporan au fost desemnați de un juriu independent, diferit de cel de anul trecut: Magda Cârneci – critic de artă și scriitoare, redactoare șefă a Revistei ARTA, Anca Boeriu – artistă vizuală, lectoră UNARTE București, Adela Mara – istorică de artă și curatoare, Diana Serghiuță – artistă vizuală, laureata Premiului AMF pentru Desen Contemporan 2023, Olimpiu Bandalac – artist vizual și Mladen Bataniat – colecționar de artă.