Români în Grecia
1,4 milioane de români au vizitat Grecia anul trecut,
Eugen Cojocariu, 06.11.2024, 17:22
În 2023, Germania a fost principala piață turistică pentru Grecia, cu peste 4,75 milioane de turiști care au vizitat-o. Marea Britanie și Bulgaria au urmat clasamentul cu aproape 4,6 milioane și, respectiv, peste 2,8 milioane de călători în Grecia. România s-a situat pe locul al 6-lea, cu peste 1,4 milioane de persoane care au vizitat Grecia. Înaintea României s-au aflat în «Top 10», Italia şi Franţa, iar după România s-au aflat SUA, Polonia, Macedonia de Nord şi Olanda. În 2023 au vizitat Grecia peste 32,7 milioane de turişti.
În context, compania aeriană TAROM a suspendat temporar zborurile directe dintre București și Salonic. Măsura se va aplica pe întreaga durată a sezonului de iarnă, urmând să fie ridicată în 29 martie 2025. Decizia afectează atât turiștii, cât și pelerinii români care își planificaseră călătorii. TAROM a operat, până la sfârșitul lunii octombrie, 5 curse săptămânale între cele două orașe, cu aeronave ATR 72. Şi compania low-cost Wizz Air a suspendat zborurile din Bucureşti către Salonic în sezonul de iarnă, după ce, în perioada estivală, a operat curse regulate pe această rută. Nu s-a anunţat dacă Wizz Air va relua aceste zboruri în sezonul estival 2025.
În acest moment, doar compania low-cost Ryanair oferă zboruri directe între București și Salonic, de 3 ori pe săptămână, în zilele de luni, vineri și sâmbătă. Această companie rămâne, cel puțin până în luna martie a anului viitor, singura opțiune directă pentru cei care nu doresc să facă escală. Pe de altă parte, TAROM va continua să opereze zboruri pe ruta București-Atena, în sezonul de iarnă, asigurând astfel legătura aeriană cu capitala Greciei.
Veniturile Greciei din turism ar urma să atingă anul acesta nivelul record de 22 de miliarde de euro, estima în septembrie ministrul grec de resort. În 2023, Grecia a înregistrat venituri din turism de 20,6 de miliarde de euro. Turismul este unul din motoarele principale ale economiei elene dar ţara se confruntă cu un deficit de locuinţe.
Boom-ul închirierilor de locuinţe pe termen scurt a forţat edilii din unele dintre cele mai importante destinaţii turistice din Europa, precum Insulele Canare din Spania, Berlin şi Florenţa, să introducă restricţii cu privire la astfel de închirieri pe termen scurt. Ca multe alte populare destinaţii turistice europene, Grecia caută să găsească un echilibru între o industrie profitabilă, stimulată de platformele online, cum ar fi Airbnb, şi necesităţile localnicilor, afectaţi de lipsa locuinţelor.
O taxă zilnică pentru închirierile pe termen scurt, care ajută ţara să facă faţă impactului dezastrelor naturale, va fi majorată de la 1,5 euro la 8 euro, în perioada aprilie-octombrie, a anunţat ministrul grec de Finanţe. Pentru lunile de iarnă taxa va creşte de la 0,5 euro la 2 euro. Tot în septembrie, premierul Kyriakos Mitsotakis a anunţat că Grecia va percepe o taxă de 20 de euro pasagerilor navelor de croazieră care fac escală pe celebrele insule Mykonos şi Santorini, în timpul verii. Taxa va intra în vigoare anul viitor.