România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din UE
În prag de iarnă, vine o veste liniștitoare pentru noi. România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Luminița Voinea, 01.11.2024, 11:22
România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, depăşind Olanda, fostul lider al producţiei interne europene, conform noilor rapoarte trimestriale publicate de Comisia Europeană. Astfel, România a înregistrat o producție de 2,3 miliarde metri cubi de gaze naturale, devansând Olanda, care a produs 2,2 miliarde de metri cubi.
Piețele de gaze și energie electrică din UE au înregistrat o stabilitate în trimestrul al doilea al anului 2024, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023.
De asemenea, consumul de gaze a scăzut cu 6% față de anul anterior, fiind influențat de creșterea utilizării energiei regenerabile și reducerea treptată a dependenței de combustibili fosili.
Preţurile de vânzare cu amănuntul au revenit și ele la nivelul din 2021, sugerând o normalizare pe această piaţă, potrivit Comisiei Europene.
Și importurile de gaze au scăzut faţă de anul precedent, iar depozitele de gaze au fost completate, menţinând un grad ridicat de umplere.
Poziția României de lider la nivel european se datorează investiţiilor făcute de companiile care produc gaze naturale în România. Romgaz, compania statului român, a reușit ca, printr-un efort susţinut de investiţii, să menţină iniţial producţia de gaze naturale și să diminueze declinul natural prin investiţii, reușind astfel să crească producţia de gaze naturale, au declarat autoritățile române pentru pentru Radio România Actualități.
Pentru anul 2024, Romgaz și-a bugetat investiții de până la 800 milioane de lei pentru a continua expansiunea capacităților de producție de gaze naturale.
Din 2027, odată cu exploatarea gazelor de mare adâncime din Marea Neagră, România ar putea să își dubleze producția de gaze.
Aceasta va genera prețuri mai competitive inclusiv pentru consumatorii casnici, vocea României va deveni mult mai puternică în rândul decidenţilor de la Bruxelles, iar țara noastră va atrage investiții externe.
Toate acestea vor consolida rolul țării noastre în securizarea energetică a regiunii și reducerea dependenței de gazul rusesc.