Jurnal românesc – 01.11.2024
Şefa Diplomaţiei române, Luminiţa Odobescu, a declarat, la Timişoara, că Ministerul de Externe, împreună cu universităţile din România, îşi propun să se conecteze prin dialog academic cu studenţii care învaţă în spaţiul european şi să dezvolte împreună programe universitare atractive pentru a-i readuce în ţară pe tinerii absolvenţi din diaspora.
Mihai Pelin, 01.11.2024, 11:00
Şefa Diplomaţiei române, Luminiţa Odobescu, a declarat, la Timişoara, că Ministerul de Externe, împreună cu universităţile din România, îşi propun să se conecteze prin dialog academic cu studenţii care învaţă în spaţiul european şi să dezvolte împreună programe universitare atractive pentru a-i readuce în ţară pe tinerii absolvenţi din diaspora, reducând astfel exodul inteligenţei româneşti. Ministrul de Externe a afirmat, în cadrul conferinţei internaţionale „Diplomaţia Academică în contextul Alianţelor de Universităţi Europene”, care a avut loc pe 31 octombrie la Universitatea de Vest Timişoara (UVT), în prezenţa mai multor ambasadori români din Uniunea Europeană, că anual, din România pleacă la studii în diaspora în jur de 10.000 de tineri. Conferinţa internaţională a abordat tema aceasta, în contextul în care 21 de instituţii de învăţământ superior din România, reprezentând aproximativ 67% dintre studenţii din ţară, fac parte dintr-o alianţă europeană. Evenimentul încearcă să exploreze oportunităţile oferite de aceste alianţe pentru dezvoltarea învăţământului superior românesc, dar şi pentru reconectarea la diaspora academică.
Patru pelicule româneşti vor putea fi văzute pe 2 şi 3 noiembrie în capitala Suediei, în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la Stockholm.Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român din capitala Suediei, cu ocazia aniversării a 35 de ani de la Revoluţia Română anticomunistă. Vor fi proiectate, cu subtitrare în limba engleză şi acces gratuit pentru publicul larg, filmele „Libertate” (2023), în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu, „Săptămâna Mare” (2024), cu participarea regizorului Andrei Cohn, „Familiar” (2023), de Călin Peter Netzer, şi documentarul „Între revoluţii” (2023), de Vlad Petri. „Libertate” este inspirat din evenimente reale întâmplate la Sibiu, în decembrie 1989, unde o unitate de miliție devine ținta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. „Săptămâna Mare” prezintă relația tensionată dintre un cârciumar evreu și servitorul său, care atinge un punct culminant prin despărțirea lor. În „Familiar”, un regizor român, decide să facă un film despre emigrarea familiei sale în Germania în anii ’80. „Între revoluţii” arată o corespondență între două prietene, profilată pe fundalul imaginilor de arhivă ale României ceaușiste și ale Iranului, înainte și după Revoluția română și cea islamică.
Institutul Cultural Român sprijină participarea, la invitația Festivalului Internațional Georgian de Arte de la Tbilisi (GIFT), a spectacolului „Oedip Rege” de Sofocle, al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. Producția teatrală este semnată de regizorul Declan Donnellan, un nume de prim rang al teatrului universal. Spectacolul este apreciat atât de public, cât și de critica de specialitate ca fiind una dintre cele mai de succes și inovative producții teatrale din repertoriul actual al teatrului craiovean, cartea de vizită a acestuia fiind completată în 2024 și la nivel internațional cu 8 reprezentații cu casa închisă în cadrul turneului trupei la Madrid. Ediția din acest an a GIFT are loc în perioada 1 – 15 noiembrie, iar cele două reprezentații „Oedip Rege” vor avea loc în 3 și 4 noiembrie. Invitația adresată Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova reprezintă o prestigioasă oportunitate de a promova arta și creativitatea teatrală românească în Georgia, țară cu o îndelungată tradiție teatrală. Prin includerea spectacolului „Oedip Rege” într-un program festivalier, artiștii români vor beneficia de noi posibilități de interconectare profesională. Totodată, vor avea șansa de a-și aduce o contribuție semnificativă la consolidarea unei poziții relevante a teatrului românesc pe scena artei teatrale internaționale.
Până pe 15 noiembrie, expoziţia de fotografie ‘Din piatră şi oţel. O călătorie în lumea Urbex'(‘Of Stone and Steel – A Voyage into the World of Urbex’), semnată de Alteţa Sa Regală Principesa Sofia a României, poate fi văzută în Galeria ‘Constantin Brâncuşi’ a ICR Londra. Expoziţia cuprinde peste 20 de panouri fotografice, care aduc în prim-plan o excepţională incursiune în istoria şi starea actuală a unor clădiri abandonate din România. Alteţa Sa Regală Principesa Sofia a României şi echipa sa au ales să imortalizeze locuri specifice din diferite părţi ale ţării, în special fabrici din zona Braşovului, pentru semnificaţia lor industrială, precum şi case de prestigiu şi mici locuinţe, pentru valoarea lor culturală şi tradiţională în regiunea nordică a Maramureşului. Echipa a inclus, de asemenea, mine care prezintă un interes deosebit în aceeaşi zonă. Atrăgând atenţia asupra acestor locuri, Alteţa Sa Regală speră să contribuie la evitarea căderii lor în uitare. „Promovarea acestor locuri prin intermediul acestei expoziții și a cărții complementare reflectă importanța valorii culturale și istorice pentru viitor și, sperăm, le împiedică să cadă în uitare. Așa cum spunea tatăl meu, Regele Mihai:«Nu putem avea un viitor fără să ne respectăm trecutul»”, afirmă Principesa Sofia.