Invitaţie în comuna Dâmbovicioara
Astăzi mergem într-un loc de poveste, în comuna Dâmbovicioara, din judeţul Argeş, unde oameni inimoşi s-au mobilizat pentru dezvoltarea zonei la maximumul potenţialului ei turistic.
Ana-Maria Cononovici, 02.11.2024, 16:54
Astăzi mergem într-un loc de poveste, în comuna Dâmbovicioara, din judeţul Argeş, unde oameni inimoşi s-au mobilizat pentru dezvoltarea zonei la maximumul potenţialului ei turistic. Aflată la graniţa judeţelor Argeş şi Braşov, la 30 de kilometri de Câmpulung Muscel şi la 55 de kilometri de oraşul Braşov, comuna este compusă din satele Dâmbovicioara, Podul Dâmboviţei și Ciocanu. Dintre acestea, ultimele două sunt adevărate destinații turistice. Podu Dâmboviţei este unul dintre satele comunei Dâmbovicioara, consemnat încă din secolele XVI-XVII. Așezare tipic argeşeană aflată în depresiunea intramontană cu același nume este poarta principală prin care se face intrarea în Munții lezer-Păpusa prin Valea Dâmbovitei, Munții Piatra Craiului prin Valea Dâmbovicioarei precum și în Munții Bucegi și Munții Leota prin Valea Cheii.
Dâmbovicioara este prima comună din Argeş declarată staţiune turistică de interes naţional. Raluca Busioc agent de turism la Centrul Turistic Dâmbovicioara, județul Argeș, ne-a prezentat atracţiile de aici:
“Zona noastră este foarte cunoscută pentru principalele obiective turistice, și anume Cheile Dâmbovicioarei, Peștera Dâmbovicioara sau Masivul Piatra Craiului. Aproape toată suprafața zonei, a comunei Dâmbovicioara, face parte din Parcul Național Piatra Craiului. Așadar, mulți dintre ascultători cu siguranță știu ce peisaje minunate îi aşteaptă. Dincolo de aceste obiective turistice, în ultimii ani, am încercat să implic comunitatea în tot felul de proiecte care vizează în mod special tradiția. Şi anume, plecând de la ideea de șezătoare, am dezvoltat tot felul de mici evenimente care au reprezentat o interacțiune între localnici și turiști, astfel încât aceștia din urmă, oaspeții noștri, au avut parte de povești, de descrierea costumului tradițional specific zonei noastre, de adevărate expoziții sau parade în costume tradiționale pe care oamenii din zonă le-au scos de la lada de zestre. Am făcut tot felul de parteneriate cu agenții de turism care au adus la modul organizat turiști în zonă pentru a face tot felul de evenimente, în zile de sărbătoare sau în anumite ocazii speciale. Și aici se numără: Dragobete, Ziua Iei, Focul lui Sâmedru, care este o tradiție populară specifică zonei noastre.”
Focul lui Sâmedru este o sărbătoare arhaică, tradiţională organizată de sf. Dimitru, în care pentru purificarea recoltelor viitoare se aruncă roţi de paie în flăcări în josul dealurilor.
Pe traseele turisticele, pe lângă renumitele chei, se găsesc în jur de 50 de peșteri, cea mai importantă fiind Dâmbovicioara, aflată la doar un kilometru de satul cu același nume, unică prin formele sculptate în calcar de pârâul care o modelează.
Raluca Busioc a creat şi o pagină de Facebook, “Dâmbovicioara Turistică”, pe care pot fi urmărite activităţile zonei. De aici cei interesaţi pot afla când se organizează zilele comunei sau alte evenimente, dar pot găsi şi reţete locale, precum cele de gogoşi, pe care le pot savura atunci când vin în vizită în această zonă.