Jurnal românesc – 31.10.2024
Printre persoanele date dispărute în urma inundaţiilor din Spania se numără şi numeroşi români. Potrivit ministerului de Externe de la Bucureşti, oficiul consular se află în contact permanent cu autorităţile spaniole, verificările fiind în curs.
Bogdan Matei, 31.10.2024, 11:00
Printre persoanele date dispărute în urma inundaţiilor din Spania se numără şi numeroşi români. Potrivit ministerului de Externe de la Bucureşti, oficiul consular se află în contact permanent cu autorităţile spaniole, verificările fiind în curs. În contextul acestor demersuri, Ambasada României la Madrid este în contact, pe linia ataşaţilor pentru Afaceri Interne, cu autorităţile centrale spaniole. Totodată, reprezentanţii oficiului consular menţin legătura cu cetăţenii care au semnalat că se află în situaţii dificile, până la identificarea unor soluţii dispuse de autorităţile locale. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellon de la Plana, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
Peste trei sferturi (77,5%) dintre respondenţii la un sondaj realizat de Salvaţi Copiii în rândul părinţilor din străinătate ai căror copii rămaşi în România în grija rudelor sunt incluşi în programul de suport al organizaţiei consideră că menţinerea legăturii emoţionale cu copiii din România reprezintă principala provocare pe care o întâmpină ca părinte aflat la muncă peste hotare. Pe locul doi sunt indicate problemele de integrare culturală şi adaptare în ţara de rezidenţă, menţionate de aproximativ 25% dintre părinţi, urmate de comunicarea cu instituţiile din România, specificată de 18%. Conform declaraţiilor părinţilor, 76% dintre aceştia comunică zilnic cu copiii lor, 12% de câteva ori pe săptămână, restul de 12% comunicând o dată pe săptămână sau mai rar.
Comisia Europeană a lăudat progresele Republicii Moldova şi Ucrainei pe calea reformelor necesare pentru aderarea la spaţiul comunitar. În raportul anual privind extinderea Uniunii, în care face o evaluare a tuturor statelor candidate sau aspirante la aderare, Comisia îşi exprimă speranţa că, anul viitor, va putea începe discuţiile pe capitole de negociere cu responsabilii de la Chişinău şi Kiev. Republica Moldova a dat dovadă de angajament pe calea reformelor şi a beneficiat de stabilitate politică în ultimul an, în pofida atacurilor hibride venite din partea Rusiei – consideră Executivul comunitar. Bruxelles-ul atrage, însă, atenţia că mai este nevoie de eforturi în multe domenii, inclusiv în domeniul Justiţiei şi în implementarea unui aşa-numit plan de dezoligarhizare.
Republica Moldova va fi atrasă în războiul din Ucraina de partea Rusiei, dacă alegerile prezidențiale de duminică vor fi câștigate de candidatul socialiștilor pro-moscoviți, Alexandr Stoianoglo – susține fostul consilier al Biroului Prezidenţial de la Kiev, Alexei Arestovici, citat de media de la Chișinău. El adaugă că o eventuală victorie a forțelor proruse la alegerile parlamentare din 2025 va transforma Republica Moldova într-un avanpost pe care Rusia îl va folosi pentru a ataca Ucraina și România, iar NATO și Kievul vor fi nevoite să reacționeze. Arestovici îi îndeamnă pe cetățenii Republicii Moldova să mizeze, în continuare, pe sprijinul României pe calea integrării europene. „Unica ieșire din situație este să folosiți România, care este un fel de tată, pentru a ajunge în Uniunea Europeană. Georgia și Ucraina, de exemplu, nu au un «tată»” – subliniază el.
Adela-Lia Rusu, artist fotograf multiplu premiat internaţional, a fost invitată cu o lucrare în cadrul expoziţiei mondiale de artă contemporană ‘Bienala Internaţională de Artă’ – Barcelona, unde a primit Premiul ‘Velazquez & Goya’ pentru ‘abilitatea de a aduce emoţie şi poveste în viaţă prin talentul creativ’. Cu cele peste 4.000 de lucrări participante la saloane naţionale şi internaţionale de fotografie, Adela Rusu a câştigat în jur de 600 de premii.
Arta pe timp de război – aceasta este tema prelegerii care va avea loc la Galeria Institului Cultural Român de la Tel Aviv vineri, 1 noiembrie, în cadrul expoziţiei colective Vocea Poporului – Jurnal de război, găzduită de ICR şi organizată împreună cu Muzeul Janco-Dada din Ein Hod şi Institutul Francez din Tel Aviv, în perioada 7 octombrie – 20 noiembrie. Expoziţia conţine lucrările coloniei de artişti de la Ein Hod, realizate după atacul Hamas de pe 7 octombrie 2023 şi pe parcursul anului care a urmat. Gallery talk-ul îi va avea ca invitaţi pe Raya Zommer Tal, directoarea Muzeului Janco-Dada, şi pe artistul multidisciplinar israelian originar din România, Andy Ceauşu.