Îngrijorările românilor
Românii - cei mai îngrijorați locuitori din Europa Centrală și de Est de creșterea sărăciei sau de posibile crize alimentare
Leyla Cheamil, 31.10.2024, 11:59
Românii şi austriecii sunt cei mai mulţumiţi de viaţa lor dintre locuitorii din Europa Centrală şi de Est, însă primii se arată semnificativ mai îngrijoraţi de creşterea sărăciei, posibile crize alimentare sau de apă pentru perioade mai lungi ori de adâncirea diferenţelor economice dintre oameni.
Aceasta este una din concluziile studiului privind calitatea vieţii în 2024 realizat de Kantar România. Studiul dezvăluie cât de mulţumiţi sunt locuitorii din Europa Centrală şi de Est de viaţa lor în general şi privind diferite aspecte: familia, cariera, viaţa socială, veniturile sau viaţa politică. Cercetarea abordează şi ameninţările actuale percepute de oameni, precum şi atitudinea faţă de echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată sau faţă de un stil de viaţă mai sănătos. Acestea fiind spuse, majoritatea cetăţenilor din centrul şi estul Europei sunt mulţumiţi de viaţa lor, românii depăşind nivelul mediu de satisfacţie al regiunii. Totuşi, deşi sunt satisfăcuţi de situaţia financiară a familiei, românii sunt, în egală măsură, destul de nemulţumiţi în privinţa vieţii profesionale şi a celei sociale.
În Cehia, Slovacia şi Ungaria nivelul îngrijorărilor este şi mai mare, iar Ucraina se confruntă cu o incertitudine existenţială enormă. Carmen Pătraşcu, director general Kantar România, a afirmat că și alte studii arată că românii sunt printre europenii cei mai mulţumiţi de viaţa pe care o au. „Nivelul ridicat de satisfacţie cu viaţa de familie raportat de români şi în studiul realizat de noi poate indica familia drept un factor de compensare pentru diferitele lor îngrijorări. Familia oferă un sprijin emoţional şi social puternic, care poate atenua efectele negative ale incertitudinii economiceˮ, a spus Carmen Pătrașcu. Ea a explicat că aceste rezultate pot fi şi o dovadă de realism sau de prudenţă: românii pot fi mulţumiţi de situaţia lor de acum, dar se tem de viitor din cauza nesiguranţei şi a percepţiei de vulnerabilitate în faţa schimbărilor economice, iar mulţi dintre ei îşi amintesc încă destul de bine criza economică şi financiară din 2010.
In ceea ce privește satisfacția adusă de viața de familie, românii sunt destul de aproape de nivelul din Austria, însă la o distanţă mai mare în privinţa vieţii profesionale, dar mai ales vis-a-vis de cea socială. „Vedem, aşadar, în cazul românilor, un decalaj mai mare faţă de Austria, între satisfacţia cu viaţa de familie şi cea profesională şi socială. Exceptându-i pe ucraineni, slovacii şi maghiarii au cel mai scăzut nivel de satisfacţie pe toate cele trei dimensiuniˮ, mai spun realizatorii studiului.
Potrivit cercetării, toată regiunea este dezamăgită de sistemul politic. Doar o persoană din 5 din Europa Centrală şi de Est este mulţumită de direcţia în care se îndreaptă democraţia din ţara sa, de cum se guvernează şi de reprezentanţii pe scena politică. În România, doar 1 din 10 persoane sunt mulţumite de cum sunt reprezentate la nivel politic (preşedinte, guvern, parlament).