Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Relaxare și tratament la Băile Herculane

Ne îndreptăm azi spre sud-vestul României, într-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa. În Băile Herculane, găsim o gamă variată de proceduri de tratament cu ape curative.

Staţiunea Herculane (sursă foto: facebook.com/ProTurismHerculane)
Staţiunea Herculane (sursă foto: facebook.com/ProTurismHerculane)

, 31.10.2024, 16:08

Ne îndreptăm azi spre sud-vestul României, într-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa. În Băile Herculane, găsim o gamă variată de proceduri de tratament cu ape curative. Totodată, stațiunea poate fi punctul de plecare către alte atracții fascinante în împrejurimi. Nu în ultimul rând, în anul 2025, aici va fi organizat un eveniment la care vor participa reprezentanți ai tuturor stațiunilor balneare importante de pe continent: „Adunarea Generală a Asociației Orașelor Termale Istorice din Europa”.
Băile Herculane este o stațiune cu o istorie impresionantă, atestată în anul 153, adunând în tot acest timp o mulțime de legende și de povești care o fac astăzi o destinație și culturală, nu doar una cu peisaje fabuloase, după cum aflăm de la Laura Pătru, PR manager la Asociația Pro Turism Herculane.

„Stațiunea a avut două perioade de înflorire. Prima a fost cea romană. Pentru că a găzduit o mulțime din nobilii de la Roma ai vremii, păstrăm și astăzi la Herculane o mulțime de vestigii din acea perioadă. Amprenta romană este încă vizibilă la Herculane. Avem până și băi romane funcționale. A doua a fost perioada austriacă. De atunci, au rămas toate aceste clădiri pe care le considerăm emblematice pentru stațiune, construite în stil romantic, care i-au adus celebritatea și pentru care a fost numită Perla Europei.”

 

 

Toate acestea și factorii de cură au făcut ca Băile Herculane să-și câștige un renume. De altfel, proprietățile curative ale apelor sunt menționate și în legende.

„Hercule, în timp ce-și îndeplinea muncile sale, așa spune legenda locală, sleit de puteri, s-a îmbăiat în izvoarele termale de la Herculane. Astfel, a prins puterile care l-au ajutat să-și ducă sarcinile la bun sfârșit. Și iată că până astăzi folosim aceste izvoare termale pentru a ne recăpăta puterile și pentru a ne recăpăta sănătatea. Herculane beneficiază de peste 17 izvoare termale, fiecare cu proprietăți diferite. Așadar, avem apă pentru cură externă, pe care o folosim în tratarea afecțiunilor reumatice și a celor dermatologice. Este un factor care ne ajută foarte mult la tratarea afecțiunilor în urma evenimentelor traumatice, fizice.

Însă avem și izvoare pentru cură internă, cum ar fi cele folosite pentru combaterea bolilor de stomac. Mai avem cură externă și pentru afecțiuni ale ochilor, iar toate acestea sunt, desigur, susținute de tehnologie modernă, care este disponibilă în centrele de tratament din stațiune și care ne ajută să facem totul mult mai eficient. De asemenea, aici este un aer foarte puternic ionizat negativ. Deși la Herculane suntem la puțin peste 160 de metri deasupra nivelului mării, corpul resimte acest aer ca în Alpii elvețieni. Este foarte puternic, iar toate aceste elemente la un loc ne ajută să creăm pentru oaspeții noștri din stațiune o nouă stare de bine.”

 

 

Din fericire, în ultimii ani, Herculane s-a bucurat de mai mulți investitori și multe dintre hotelurile emblematice ale stațiunii au fost complet restaurate, reinventate și aduse la standarde moderne. Astfel, turiștii care ajung în stațiune se bucură de servicii de cazare și de tratament la nivel european, spune Laura Pătru, PR manager la Asociația Pro Turism Herculane.

„Astăzi îmbinăm cultura balneară cu facilități de SPA, pentru că oamenii descoperă din ce în ce mai mult cât de importantă este prevenția. Nu venim la tratament doar în stadiul în care afecțiunea deja devine insuportabilă, venim să ne tratăm din timp, să facem prevenție. Apoi, cultura SPA, atât la nivel european cât și la noi, este din ce în ce mai căutată. Oamenii au joburi stresante, au nevoie să se relaxeze, să se bucure de factori naturali, iar Herculane are toate facilitățile, atât prin hotelurile mari, create de la început, cât și prin factorii naturali, ca să ofere și aceste servicii de SPA complementare. Ele creează un produs complet, destinat întregii familii.”

 

 

 

Turiștii români vor veni la tratament cu un bilet de la medicul de familia, iar cei străini e suficient să aibă un aviz medical din țările lor care să arate că sunt eligibili pentru tratament. În plus, toată lumea beneficiază de un consult și din partea medicul balneolog al centrului de tratament. Este indicat ca sejururile care implică o cură balneară să fie de minimum cinci zile, ca efectele balneare să se simtă, ceea ce ne asigură destul timp pentru excursii în împrejurimi.

„Zona este foarte ofertantă din acest punct de vedere. Herculane are acum pentru iubitorii de cai și un centru de echitație. Avem la doar jumătate de oră distanță peisajul spectaculos de la Cazanele Dunării, unde se pot face plimbări cu vaporașul și unde se poate vedea chipul lui Decebal în stâncă. Este cea mai mare sculptură în stâncă din Europa. Tot aproape este și Muzeul Porțile de Fier, unde sunt convinsă că oaspeții pot afla o mulțime de lucruri interesante, cu atât mai mult cu cât este și o secțiune dedicată insulei scufundate Ada Kaleh.

Tot în apropiere, turiștii pot să viziteze morile de apă de la Rudăria, care se află în patrimoniul UNESCO. E un grup de mori care funcționează în continuare ca acum 300 de ani, unde localnicii își aduc grânele. Este un loc aproape de natură și aproape de tradiții. Tot la scurtă distanță de Herculane, pentru cei care sunt dispuși să facă puțină mișcare sunt cătunele de la Ineleț. Acesta e un sat la care se ajunge doar accesând niște scări de lemn montate în piatră. Însă odată ce ați ajuns acolo, peisajul este absolut spectaculos, iar viața este conservată acolo ca acum 100 de ani. Tehnologia încă nu a ajuns, cum a ajuns în alte locuri și este o adevărată experiență.”

 

 

Peisajele din Herculane asigură un cadru minunat pentru sărbătorile de iarnă și, în fiecare an, stațiunea este plină în această perioadă. Laura Pătru, PR manager la Asociația Pro Turism Herculane, ne facem o invitație pentru sfârșitul de an. „Există pachete în stațiune de 1 decembrie, de Crăciun sau de Revelion. Pachetele de Revelion pot să fie de trei zile, de patru zile, iar hotelurile mari, dar și unitățile mai mici se străduiesc foarte mult să aducă oaspeților tot ce își doresc. Puteți să găsiți muzică live, preparate delicioase în hotelurile cu servicii mai complexe, programe pentru cei mici sau revelion pentru copii. Iar Crăciunul este cât se poate de tradițional la Herculane, pentru că ne dorim ca oaspeții să regăsească magia copilăriei la noi. Suntem, desigur, vizitați în fiecare an de Moșul, iar cei mici au o mulțime de activități și de ateliere care să le facă vacanța mai frumoasă, precum și facilități dedicate special lor. Avem piscine pentru copii, saline, astfel încât iarna la Herculane arată ca un mix între tradiție și relaxare la SPA.”

 

 

Iată, așadar, o destinație pentru orice perioadă a anului, potrivită pentru toată familia!

RadioRomaniaInternational · Radio Tour – 31.10.2024
Ansamblul Monumental
Radio Tour joi, 24 octombrie 2024

Pe urmele lui Brâncuși, în Gorj

Ansamblul cuprinde patru lucrări: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârșit, concepute și construite de către...

Pe urmele lui Brâncuși, în Gorj
Halloween la Castelul Bran (sursa foto: Facebook / Castelul Bran)
Radio Tour joi, 17 octombrie 2024

Halloween la Castelul Bran

Pe lângă decorațiunile specifice, vizita de anul acesta le va oferi turiștilor o experiență senzorială unică: muzică și sunete horror,...

Halloween la Castelul Bran
România Atractivă (sursa foto: Facebook /România Atractivă)
Radio Tour joi, 10 octombrie 2024

România atractivă

Lansată anul acesta, „România Atractivă” este cea mai complexă platformă multimedia de promovare a turismului cultural. Totodată, este...

România atractivă
Staţiunea Rânca (foto: Ştefan Baciu, RRI)
Radio Tour joi, 03 octombrie 2024

Pe Transalpina, la Rânca

Transalpina este șoseaua situată la cea mai mare înălțime din România, motiv pentru care și-a câștigat renumele „drumul de deasupra...

Pe Transalpina, la Rânca
Radio Tour joi, 26 septembrie 2024

Turism speologic în Munții Aninei

România deține aproximativ 12 mii de peșteri, plasându-se printre primele țări europene în ceea ce privește numărul și diversitatea...

Turism speologic în Munții Aninei
Radio Tour joi, 19 septembrie 2024

Povestea vinului în România

Traseele și tururile cramelor românești sunt axate pe un singur obiectiv: cunoașterea regiunilor dedicate producției de vin și degustarea...

Povestea vinului în România
Radio Tour joi, 12 septembrie 2024

Ruta cultural-turistică a Merelor de Aur

Ruta cultural-turistică „Merelor de Aur” cuprinde destinații precum Bucovina, Delta Dunării, Mărginimea Sibiului, Târgu Jiu și Oradea....

Ruta cultural-turistică a Merelor de Aur
Radio Tour joi, 27 iunie 2024

Vacanță la munte, în Zărnești

Majoritatea turiștilor vin în Zărnești pentru viața sălbatică și pentru observarea animalelor din pădure. Sunt atrași de bogăția de...

Vacanță la munte, în Zărnești

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company