Preocupările Uniunii Europene privind gestionarea responsabilă a inteligenței artificiale
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a participat la cea de a 79-a reuniune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite şi a solicitat comunității internaționale să stabilească limite clare în privința dezvoltării inteligenţei artificiale.
Clara Iancu, 31.10.2024, 09:51
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a luat cuvântul în numele Uniunii Europene la cea de a 79-a reuniune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite și a participat la o serie de evenimente și reuniuni bilaterale. Liderii mondiali au discutat despre modul în care sistemul internațional poate evolua și aborda aspecte conexe, inclusiv pacea și securitatea, cooperarea digitală și finanțarea obiectivelor de dezvoltare.
În discursul său, președintele Consiliului European, a vorbit, printer altele, despre rolul esențial al revoluției digitale, în special al inteligenței artificiale, ca motor al progresului și prosperității.
Cu această ocazie, el a atras atenția asupra responsabilității pe care o are omenirea în utilizarea corectă a acestor tehnologii. Datele și inteligenţa artificială nu sunt doar instrumente de putere economică și politică, ci și arme în conflictele moderne.
„Revoluția digitală, împreună cu produsul său emblematic, și anume inteligența artificială, este un motor extraordinar al progresului, un nou izvor al prosperității, cu condiția să fie pusă în slujba umanității, a libertății, a drepturilor omului.
Să nu facem greșeala de a folosi în mod abuziv datele cu caracter personal, așa cum am abuzat de resursele naturale, până când am ajuns să ne punem planeta la încercare.
Datele și inteligența artificială sunt instrumente ale puterii, o cale de aservire și de asigurare a dominanței economice și politice, iar în prezent au ajuns să fie și arme de război.
Trebuie să stabilim limite pentru aceste progrese la nivel mondial. Sprijinim eforturile secretarului general al Organizației Națiunilor Unite în această direcție. Iar dacă concurența tehnologică este sănătoasă, întrucât favorizează progresul, aceasta trebuie totuși să se desfășoare într-un cadru comun, cu condiții de concurență echitabile.
Uniunea Europeană participă la acest dialog global, atât în cadrul G7, desigur, dar și cu restul lumii.”