Jurnal românesc – 30.10.2024
Şefa diplomaţiei, Luminiţa Odobescu, a declarat, marţi, că prin efortul societăţii şi al Guvernului, 'rolul regional al României de a contracara antisemitismul, de a prezerva memoria victimelor Holocaustului, este bine recunoscut'.
Daniela Budu, 30.10.2024, 11:48
Şefa diplomaţiei, Luminiţa Odobescu, a declarat, marţi, că prin efortul societăţii şi al Guvernului, ‘rolul regional al României de a contracara antisemitismul, de a prezerva memoria victimelor Holocaustului, este bine recunoscut’. Ministrul a participat la conferinţa regională ‘Distorsionarea Holocaustului şi Educaţia: Provocări actuale şi emergente. Măsuri naţionale în vigoare’, eveniment organizat la Bucureşti. În context, a subliniat importanţa educaţiei, care “înseamnă informaţie, conştientizare şi gândire critică, înseamnă prevenţie”.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Silviu Vexler, a amintit că, recent, au fost marcaţi 145 de ani de când primul evreu a primit cetăţenia română şi a evocat schimbările care au avut loc în aproape un secol şi jumătate. Din 2002, România are o legislaţie specifică care penalizează negarea Holocaustului, în 2004 a instituit Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului pe 9 octombrie şi, în 2020, 2 august – ca Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului Romilor. Ar mai trebui amintită, de asemenea, înfiinţarea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’ în anul 2005.
În cadrul manifestărilor internaţionale prilejuite de împlinirea a 700 de ani de la moartea marelui explorator veneţian Marco Polo, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, în parteneriat cu instituţii culturale române şi italiene, organizează expoziţia de artă contemporană „Marco Polo: călătoria ca întâlnire”. Expoziţia cuprinde lucrări de grafică, sculptură şi design vestimentar realizate de 15 studenţi ai Universităţii din Bucureşti şi de profesorii lor, precum şi o carte bibliofilă care reconstituie călătoria lui Marco Polo, însoţită de ilustraţii şi texte introductive din opera „Il Milione”, cu comentarii bilingve, în română şi italiană. Expoziţia, vernisată pe 30 octombrie, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, va putea fi vizitată până pe 3 noiembrie.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv susține proiecția filmului „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu în cadrul TLVFest – Festivalul Internațional de Film LGBTQ, care va avea loc în perioada 31 octombrie – 10 noiembrie, în Israel. Pelicula românească va fi proiectată de două ori, cu subtitrări în engleză și ebraică, la Cinemateca din Tel Aviv. Filmul a primit Premiul „Queer Palm” la Festivalul de la Cannes 2024, iar în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Ierusalim, din acest an, a câștigat Premiul pentru Cel Mai Bun Regizor. TLVFest, cel mai important festival internațional de film LGBTQ+ din Israel, este unicul eveniment de acest gen din țară.
Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul continuă seria manifestărilor culturale dedicate marelui cărturar și muzicolog român, Dimitrie Cantemir, prin organizarea unui recital de pian și vioară susținut de Ștefan Doniga și Diana Jipa – pe 30 octombrie la prestigioasa Operă de Stat Süreyya, din Istanbul. Evenimentul este intitulat TREI SECOLE DE MUZICĂ ROMÂNEASCĂ – „O călătorie muzicală de la Dimitrie Cantemir până în prezent”. Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga formează cel mai activ ansamblu cameral din muzica clasică românească a ultimilor ani. Începând cu 2017, au susținut peste 500 de recitaluri și concerte în aproape 30 de țări, toate evenimentele culturale cuprinzând, în repertoriu, muzică românească.
Institutul Cultural Român de la Varșovia și Teatrul Polonez din Bydgoszcz susțin prezentarea a două spectacole românești la ediția din acest an a Festivalului Prapremier. Spectacolul „Fiul”, produs de Teatrul Regina Maria din Oradea, și producția Teatrului Metropolis din București „Cine l-a ucis pe tata?” vor putea fi vizionate în cadrul Festivalului pe 10, respectiv 15 noiembrie. Colaborarea cu Teatrul Polonez face parte din seria de evenimente incluse în programul Sezonului Cultural România–Polonia 2024-2025. Teatrul participă cu spectacolulul „Ultimele zile ale lui Nicolae și Elenei Ceaușescu” (r. Wojciech Faruga, text: Julia Holewińska) la Festivalul Național de Teatru 2024.