Politici europene mai severe privind migraţia ilegală
Comisia Europeană a anunţat că va propune o nouă legislaţie pentru a încuraja expulzarea migranţilor ilegali. În același timp, politicile împotriva migraţiei ilegale se înăspresc şi la nivelul capitalelor europene.
Florin Orban, 30.10.2024, 09:30
Speranţele României şi Bulgariei pentru o decizie a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din octombrie privind primirea în spaţiul Schengen terestru s-au văzut din nou înşelate.
„Stabilirea datei de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România va necesita o nouă decizie a Consiliului”, a transmis, într-un comunicat, Președinția Ungară a Consiliului Uniunii Europene. Practic, Austria s-a arătat din nou împotriva aderării totale a celor două ţări la spaţiul european de liberă circulaţie.
Ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, a declarat că, deși există progrese în privința controalelor la frontiere, „nu suntem încă la capătul drumului”. Din nou, în numele luptei împotriva migraţiei ilegale, intrarea României şi Bulgariei în zona Schengen se vede amânată fără un termen precis.
În acelaşi timp, Bruxelles-ul a anunţat că va propune o nouă legislaţie pentru a încuraja expulzarea migranţilor ilegali, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare adresată celor 27 de state membre. Noile norme vor include: „obligaţii clare de cooperare pentru persoanele respinse şi dorinţa de a raţionaliza eficient procesul de returnare”, a transmis şefa Executivului comunitar. Practic, Comisia propune facilitarea expulzării persoanelor aflate într-o situaţie ilegală, în special prin stabilirea unei recunoaşteri reciproce a deciziilor luate de statele membre.
Adoptarea de politici europene mai stricte privind migraţia ilegală se regăseşte din ce în ce mai mult şi la nivelul capitalelor europene. În Polonia, de pildă, la recenta Convenţie a Platformei Civice, grupare care a sărbătorit un an de când se află la guvernare, premierul Donald Tusk a anunțat o nouă strategie națională privind migraţia şi, în context, suspendarea temporară a dreptului la azil pentru oricine trece în Polonia din Rusia sau Belarus.
Donald Tusk: „Prin întărirea graniței, voi fi absolut dur în privința migrației ilegale și în ceea ce privește respectarea doar a acelor legi europene privind migrația care ne susțin securitatea. Nu vom respecta și nu vom implementa ideile UE care, în opinia noastră, ne pun în pericol securitatea. Şi vorbesc aici despre pactul privind migrația.”
Potrivit agenției Frontex, granița terestră de est a Poloniei cu Republica Belarus a înregistrat, anul acesta, o creștere a trecerilor ilegale cu 192%.