România găzduiește exercițiul multinațional Dacian Fall 2024
Aproximativ 1500 de militari din Belgia, Franța, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România și SUA desfășoară, timp de 17 zile, acțiuni în poligoanele de instruire din România de la Cincu, Smârdan, Capu Midia și Bogata, toate acestea fiind integrate în exercițiul Dacian Fall 2024.
Agenția Media a Armatei, 30.10.2024, 13:53
Aproximativ 1500 de militari din Belgia, Franța, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România și SUA desfășoară, timp de 17 zile, acțiuni în poligoanele de instruire din România de la Cincu, Smârdan, Capu Midia și Bogata, toate acestea fiind integrate în exercițiul Dacian Fall 2024. Planificat și condus de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, DAFA 24 vizează integrarea, la nivel de divizie, a forțelor și mijloacelor NATO dislocate pe teritoriul României, cât și creșterea interoperabilității structurilor în vederea conducerii operațiilor militare. Acest exercițiu este unul sezonier, planificat și executat pentru consolidarea posturii NATO de descurajare în flancul estic.
Sunt prezente forțe din structurile Comandamentului Multinațional de Brigadă Sud-Est, Comandamentului Brigăzii Franceze de Reacție Rapidă, Elementului Înaintat de Comandă al Brigăzii Franceze, Grupului de Luptă al NATO din România, Regimentului 52 Artilerie Mixtă și Batalionului 83 Rachete Operativ Tactice. Sunt angrenate și elemente ale Forțelor Aeriene Române, mai precis aeronave de tip IAR 330 Puma Socat și F-16 Fighting Falcon ale Bazei 71 Aeriană, și aeronave F-18 de tip Hornet ale Forțelor Aeriene Spaniole, dislocate în ţara noastră pentru a executa misiuni de Poliţie Aeriană Întărită.
Secvența de instruire din acest an reprezintă o etapă premergătoare a exercițiului Dacian Spring 2025, menit să consolideze capacitățile de desfășurare rapidă a NATO pe flancul estic. În cadrul acestuia, Franța va disloca în România, în premieră, în 10 zile, forțe și mijloace de nivel brigadă. Descurajarea este un element de bază al strategiei generale a NATO în vederea prevenirii conflictelor, alături de protejarea Aliaților și menținerea libertății de decizie.
Alte trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Norvegia au aterizat joi, 24 octombrie, în Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii. Aceste aeronave sunt destinate dotării Escadrilei 48 Vânătoare, reprezentând cea de-a patra serie de trei aeronave sosite în țară, finalizarea recepției întregului lot fiind estimată peste un an. Avioanele sunt livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a. Achiziția aeronavelor și a pachetului de bunuri și servicii asigură creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național și a flancului estic al Alianței Nord-Atlantice.
Ministrul român al apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit cu președintele Agenției pentru Industria de Apărare din Turcia, Haluk Görgün, discuțiile vizând consolidarea cooperării bilaterale în domeniul apărării şi punându-se accent pe parteneriatele industriale și pe transferul de tehnologii. Ministrul Tîlvăr a evidențiat realizările recente în acest domeniu, inclusiv achiziția sistemelor Bayraktar TB2 și colaborarea cu compania de armament Otokar.
Vă mai informăm că doi ofițeri din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu au participat, la Madrid, la Cursul de familiarizare pe tema Cadrului Sectorial de Calificări pentru Profesia de Ofițer Militar. Organizat sub egida Colegiului European de Securitate și Apărare, cursul a vizat formarea abilităților de bază necesare standardizării calificărilor militare naționale selectate.
Teodora Mazere (Agenția Media a Armatei)