O investigație despre copii migranți neînsoțiți dispăruți a câștigat Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism 2024
Distincția poartă numele ziariste malteze Daphne Caruana Galizia, ucisă într-un atac cu mașină-capcană în 2017
Mihaela Mihai, 28.10.2024, 08:00
Investigația Lost in Europe, adică Pierdut în Europa, a fost realizată de jurnaliști din Germania, Italia, Grecia, Olanda, Belgia, Irlanda și Marea Britanie și a dezvăluit că mai bine de 50 de mii copii migranți neînsoțiți au dispărut între 2021 și 2023 după ce au ajuns în țări de pe continentul european și au fost înregistrați în centrele de primire. Temerile sunt că mulți dintre ei au căzut victime ale traficului de persoane și sclaviei moderne.
Datele au fost strânse în state precum Austria, Germania și Italia, iar potrivit anchetei, care a durat mai multe luni, numărul copiilor dispăruți ar putea fi chiar mai mare pentru că unele țări nu colectează suficiente date despre acești minori.
Uniunea Europeană, și toate statele din lume sunt responsabile de soarta tuturor copiilor aflați pe teritoriul lor, inclusiv de cea a migranților minori cărora li se pierde urma chiar când sunt sub supravegherea autorităților,
a spus la ceremonia de acordare a premiului jurnalista olandeză Geesje Van Haren, una dintre participantele la proiect.
Acest premiu și această ceremonie sunt extrem de importante pentru Parlamentul European. Sunt mândră că am instituit această distincție care contează pentru noi ca instituție, dar și pentru orice jurnalist care a fost amenințat sau a căzut victima unui atac în Europa sau oriunde altundeva în lume, a afirmat, la rândul ei, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
Și tot ea a adăugat: Este modul prin care ne putem arăta susținerea pentru jurnalismul de investigație, prin care putem aduce în prim plan eforturile și riscurile la care sunt supuși jurnaliștii și prin care putem arăta cât de importantă este munca lor.
Jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia, în memoria căreia a fost instituit premiul în decembrie 2019, era specializată în investigații anticorupție. A făcut reportaje despre spălarea de bani, crima organizată, vânzarea cetățeniei și implicarea guvernului din țara sa în scandalul Panama Papers, privind ascunderea banilor în așa numitele paradisuri fiscale. Jurnalista a fost hărțuită și amenințată, apoi asasinată în octombrie 2017 într-un atac cu mașină-capcană. În 2022, premiul a fost câștigat de un film despre implicarea grupului de mercenari ruși Wagner, apropiat Kremlinului, în violențele din Republica Centrafricană.