România și încălzirea pe timp de iarnă
Cu depozitele naționale de gaze pline, autoritățile de la București îi asigură pe români că nu vor fi probleme cu încălzirea în această iarnă.
Lica Manolache, 24.10.2024, 11:40
Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a dat asigurări că depozitele de gaze ale României sunt suprapline, iar țara va putea trece iarna fără să apeleze la importuri. A adăugat că România nu importă deloc gaz rusesc, iar atunci când este nevoie ţara apelează la Turcia şi Azerbaidjan. De fapt, România urmează trendul întregii Uniuni Europene. Un raport al Comisiei Europene arăta recent că dependenţa UE de gazul rusesc a scăzut de la 45% în 2021 la doar 15% în 2023. Şi tendinţa de scădere a acestei dependenţe a continuat pe parcursul acestui an. Cât privește situația din țară, Sebastian Burduja a explicat, la Radio România:
„Avem astăzi 3,280 de miliarde de metri cubi gaz înmagazinat în depozitele noastre. Asta înseamnă un grad de umplere de 103,29%. Avem, deci, toată capacitatea necesară pentru a putea trece iarna fără să apelăm la gaz de import. Chiar în condiţiile unei ierni mai grele, sunt convins că suntem pregătiţi să avem suficiente gaze şi să le furnizăm românilor”.
Ministrul a mai spus că oamenii care au dificultăţi în plata facturilor vor fi în continuare protejaţi. „Românii nu trebuie să se teamă iarna aceasta nici de frica facturilor, nici de frig, nici de temperatură. Vor avea gaz, iar facturile vor fi în continuare plafonate, exact cum au fost şi iarna trecută” – a adăugat ministrul.
În context, Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) a lansat miercuri, în parteneriat cu Ministerul Energiei, cea de-a doua ediţie a proiectului ‘Case cu Căldură’ prin care îşi propune să distribuie lemne de foc necesare încălzirii locuinţelor pe timp de iarnă pentru familii aflate în dificultate. 3,5 milioane de gospodării din România sunt încălzite cu lemne. 80.000 se află numai în Bucureşti şi în județul limitrof Ilfov, iar peste 7.000 dintre acestea sunt locuite de familii vulnerabile, arată datele „Registrului Caselor fără Căldură”, întocmit de Asociaţia Energia Inteligentă.
Adrian Halpert, preşedintele Crucii Roşii, consideră că acest program este cu atât mai important cu cât preţurile la energie şi la resurse energetice au continuat să crească: “Confortul energetic nu trebuie să fie un lux pentru nimeni. Un minim confort energetic este o chestiune de bază, pe care trebuie să o avem toţi şi care afectează, până la urmă, dacă nu îl ai, afectează demnitatea umană. Preţurile la energie au continuat să crească şi la resursele energetice, cum este masa lemnoasă. Sper să ajungem la câteva mii de familii în această iarnă”.
Potrivit statisticilor oficiale, 39% dintre români se găsesc în categoria oamenilor săraci energetic. Autoritățile dau asigurări că, și după 1 aprilie 2025, până când prețurile la gaze naturale și energie electrică sunt plafonate, vor exista măsuri de sprijin pentru persoanele vulnerabile.