Parteneriate internaționale durabile
Bruxellesul s-a distanțat de dinamica donator-beneficiar, îndreptându-se în ultimii ani către parteneriate reciproc avantajoase, care aduc beneficii populațiilor locale și consolidează reziliența pe plan intern și extern.
Corina Cristea, 25.10.2024, 08:03
Ca răspuns la evoluția peisajului geopolitic și geoeconomic și la provocările globale, printre care se numără și decalajul tot mai mare în ceea ce privește atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, în ultimii cinci ani UE și-a revizuit modelul de cooperare. Bruxellesul s-a distanțat de dinamica donator-beneficiar, îndreptându-se către parteneriate reciproc avantajoase, care aduc beneficii populațiilor locale și consolidează reziliența pe plan intern și extern.
Recent, Comisia Europeană a adoptat o comunicare privind construirea unor parteneriate internaționale durabile de tip „Echipa Europa”, comunicare ce face bilanțul progreselor înregistrate în acest domeniu.
Jutta Urpilainen, comisarul pentru parteneriate internaționale:
“În ultimii ani am fost afectați de o serie de crize globale, care s-au adăugat schimbărilor climatice, instabilității din anumite regiuni și tensiunilor geopolitice în creștere. Crizele au scos în evidență cât de strâns suntem interconectați și au și adâncit discrepanța de finanțare pentru a îndeplini obiectivele de dezvoltare durabilă. De aceea, a devenit cu atât mai urgent să intervină o schimbare de paradigmă. Reziliența a devenit noul cuvânt-cheie. Noua paradigmă se bazează pe parteneriate benefice reciproc, dar, în același timp, consolidează reziliența partenerilor noștri și a Europei. Un aspect important în această schimbare este conceptul “echipa Europa”.
Această abordare reunește de fapt instituțiile Uniunii Europene, statele membre ale Uniunii, instituțiile financiare europene care se ocupă de dezvoltare, precum și, din ce în ce mai mult, sectorul privat european. Și aceasta a devenit metoda prin care ne realizăm acțiunile externe. Această metodă a fost folosită prima dată în timpul pandemiei, când a devenit limpede că putem să avem un impact mult mai puternic folosind resursele în comun și, de asemenea, expertiza noastră comună. Echipa Europa ne permite să îmbunătățim vizibilitatea și amploarea acțiunilor noastre.”
Există apoi, adaugă comisarul, „Global Gateway”, strategia UE lansată în 2021 pentru a mobiliza până la 300 de miliarde de euro în investiții durabile în infrastructură și în dezvoltarea capacității umane până în 2027.
Global Gateway urmărește să promoveze dezvoltarea durabilă și prioritățile comune cum ar fi tranziția dublă, ecologică și digitală, precum și să încurajeze autonomia strategică a partenerilor și a UE.
Comunicarea Comisiei dă exemple clare prin care Uniunea a pus în aplicare conceptul de Global Gateway în regiunile cu parteneriate internaționale și în sectoarele tematice principale.
Între 2021 și 2023, echipa Europa a mobilizat investiții în valoare de 179 de miliarde de euro pentru a susține proiectele din cadrul Global Gateway. Această cifră cuprinde investițiile din Africa, Asia, zona Pacifică, America Latină, zona Caraibilor și vecinătatea imediată a UE, ceea ce înseamnă că Uniunea a realizat deja peste jumătate din ținta de investiții.
Din cele 179 de miliarde de euro, 50 de miliarde au fost suportate de Comisia Europeană, iar restul banilor de către statele membre, BEI și BERD.