UE investeste în proiecte LIFE pentru tranziţia verde
Viețile noastre sunt tot mai influențate de schimbările climatice. Acum, până nu este prea târziu, sunt necesare măsuri pentru reducerea poluării, protejarea ecosistemelor și habitatelor, pentru încurajarea reciclării și tranziția către o energie curată. Sunt preocupări care ar trebui să devină obligatorii pentru fiecare dintre noi, dacă ne dorim o viața de calitate.
Luminița Voinea, 24.10.2024, 10:59
Suma alocată de Comisia Europeană în cadrul programului LIFE pentru mediu și politici climatice reprezintă mai mult de jumătate din necesarul total de investiții, de 574 de milioane EUR pentru aceste proiecte.
Concret, proiectele vor acoperi toate domeniile programului LIFE și vor merge către îmbunătățirea calității vieții, cu 26 de proiecte de reducere a utilizării apei, a deșeurilor industriale și menajere, a poluării atmosferice și fonice, precum și pentru a prezenta argumente economice în favoarea reducerii, reutilizării și reciclării.
Cei mai mulți bani, aproape 216 milioane EUR, din care peste jumătate vin de la Comisia Europeană, vor fi alocați pentru proiecte privind natura și biodiversitatea, în vederea refacerii ecosistemelor și habitatelor de apă dulce, marine și costiere.
O parte din bani va merge către îmbunătățirea stării de conservare a păsărilor, insectelor, reptilelor, amfibienilor și mamiferelor.
La Budapesta se vor aloca 3,6 milioane EUR pentru a promova „coexistența pașnică a naturii și a stilului de viață urban”.
În ceea ce privește calitatea vieții, în Italia sunt alocați bani pentru reciclarea grafitului din deșeurile de baterii, iar în Spania proiectele vizează transformarea deșeurilor textile în textile noi.
Cu un buget combinat de 6,8 milioane EUR, proiectele care au loc în Spania, Franța și Italia vor ajuta podgoriile de renume mondial și producția de brânzeturi celebre, cum ar fi Parmigiano Reggiano sau Camembert de Normandie să devină mai rezistente la impactul fenomenelor meteorologice extreme.
România, alături de Bulgaria, Cehia, Grecia și Croația, este cuprinsă în proiecte privind tranziția către o energie curată.
În aceste țări se va desfășura un program de formare digitală cu o durată de trei ani. Acesta utilizează în special realitatea virtuală și pe cea augmentată pentru a ajuta studenții și profesioniștii din domeniul construcțiilor să livreze clădiri și renovări cu emisii zero.
În prezent, în România se desfășoară mai multe proiecte privind tranziția către energia verde și vizează renovarea pe termen lung a clădirilor pentru a deveni eficiente energetic, măsuri împotriva sărăciei energetice şi crearea unor comunități locale energetice.