Bucureşti, de la preţul locuinţelor, la trafic
Investiţiile rezidenţiale se mută în judeţul Ilfov, însă presiunea pe traficul din Bucureşti va creşte.
Eugen Cojocariu, 31.10.2024, 17:19
Marile proiecte de infrastructură în desfăşurare – noua centură a Capitalei A0 şi Magistrala M6 de metrou care va lega Aeroportul Internaţional Bucureşti Otopeni de Gara de Nord – vor muta interesul investitorilor către Ilfov, însă presiunea pe trafic în Bucureşti va creşte, din cauza lipsei facilităţilor educaţionale, medicale şi a serviciilor din zona respectivă, spun specialiştii. Salariul mediu net în Bucureşti este cu 25% peste media ţării, în timp ce Capitala adună aproape 20% din totalul angajaţilor la nivel naţional, fapt ce duce la cerere mare de locuinţe moderne.
În ultimii 10 ani preţurile pentru apartamentele noi au crescut cu 74%, cererea a crescut cu 85%, iar tranzacţiile cu 69%. Faţă de 2014 cererea de apartamente noi pentru închiriat s-a majorat cu 340%, închirierile cu 220%, în timp ce creşterea chiriei a fost de 37%. Evoluţia sectorului rezidenţial nou se bazează pe un deceniu de creştere economică. PIB-ul României s-a majorat de 2,5 ori în perioada 2013-2023.
La o populaţie de 2,2 milioane de locuitori, în Bucureşti şi Ilfov au fost livrate aproape 152.000 de locuinţe în ultimii 10 ani. Stocul de locuinţe rămâne majoritar învechit, iar conform Eurostat România este una dintre ţările cu cea mai mare rată de supraaglomerare într-o locuinţă, de peste 40%.
În Tunari, Otopeni sau Corbeanca, localităţi din apropierea Bucureştiului, preţurile terenurilor au crescut de la 100 de euro pe metrul pătrat în 2022, la 250 de euro pe metrul pătrat în 2024 pentru poziţiile cu acces bun şi facilităţi. De asemenea, ansamblurile de case de tip gated-community reprezintă o soluţie tot mai populară, datorită beneficiilor sociale şi de securitate oferite. Gated-community este o comunitate rezidențială sau un complex de locuințe cu perimetru închis de ziduri și garduri.
Preţul mediu la locuinţele noi din Bucureşti a crescut la 1.709 euro pe metrul pătrat util, în primul semestru din 2024, în urcare cu aproape 30% faţă de primul semestru din 2019. Apartamentele noi s-au scumpit în toate cartierele bucureştene. Majorările s-au apropiat în unele cazuri de 80%-90% în 5 ani. Chiar şi în cel mai ieftin cartier se solicită preţuri cu aproape 50% mai mari decât în 2019. Specialiştii avertizează că sunt zone unde chiar şi 20 de potenţiali cumpărători se ‘luptă’, pe fondul deficitului de ofertă, pe fiecare proprietate scoasă la vânzare.
Cumpărătorii plătesc cei mai mulţi bani pentru a se muta în locuinţe noi situate în nordul şi în centrul oraşului. În două zone ultracentrale preţul solicitat depăşeşte 3.000 de euro pe metrul pătrat util. În ciuda creşterii preţurilor, interesul pentru proprietăţile premium din nordul Bucureştiului, foarte dezvoltat, continuă să crească. Cererea pentru vile de peste 500.000 de euro şi chiar de peste un milion de euro este în plină ascensiune, piaţa imobiliară a proprietăţilor premium şi premium plus fiind în continuă dezvoltare.