Finlanda nu este de acord cu prelungirea Cadrului temporar de criză şi tranziţie
Pentru a contracara efectele directe și indirecte ale războiului dintre Rusia şi Ucraina, Uniunea Europeană a adoptat Cadrul temporar de criză şi tranziţie prin care a instituit o serie măsuri de ajutor de stat menite să sprijinire economia europeană.
Clara Iancu, 24.10.2024, 09:06
Ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană a adoptat Cadrul temporar de criză și de tranziție prin care a instituit o serie măsuri de ajutor de stat menite să sprijinire economia europeană. Comisia Europeană a prelungit parțial, până la data de 31 decembrie 2024, Cadrul temporar de criză şi tranziţie, pentru a da statelor membre posibilitatea să acorde ajutoare de minimis suplimentare fermierilor din țările respective, cu respectarea normelor de concurență.
În cadrul Consiliului pentru Competitivitate, Piața Internă și Industrie, care a avut loc în luna septembrie, la Bruxelles, ministrul pentru afaceri economice al Finlandei, Wille Rydman a atras atenţia asupra faptului că Finlanda nu este de acord cu prelungirea Cadrului temporar de criză şi tranziţie.
„ Finlanda consideră că cel mai mare atu și piatra de temelie a competitivității europene este o piață unică funcțională și nu trebuie să perturbăm funcționalitatea acesteia prin politica de ajutor de stat. Finlanda susține o ieșire din cadrul temporar de criză și tranziție și nu sprijină nicio prelungire a acestuia.
În ceea ce privește viitoarea politică de ajutor de stat, considerăm că această ieșire este foarte necesară pentru a menține competitivitatea europeană. În ceea ce privește bugetul Uniunii Europene, Finlanda este de părere că acesta trebuie să rămână rezonabil și nu sprijină utilizarea unor instrumente finanțate prin datorii în bugetul Uniunii Europene.
Mecanismul de Redresare și Reziliență a fost un instrument excepțional și unic, iar astfel de aranjamente nu ar trebui să fie utilizate pentru finanțarea bugetului Uniunii Europene în viitor.”
Prin ajustările aduse Cadrului temporar de criză și de tranziție, Comisia Europeană a urmărit să acorde statelor membre mai mult timp pentru a oferi sprijinul necesar fermierilor și pescarilor care se confruntă în continuare cu provocări specifice, ca urmare a perturbărilor pieței cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.