Reacţii la alegerile din Republica Moldova
Republica Moldova își continuă parcursul european, consfințit prin votul de la alegerile din 20 octombrie.
Corina Cristea, 22.10.2024, 12:30
România va continua investiţia de energie şi expertiză pentru susţinerea Republicii Moldova în împlinirea destinului său european, precum şi pentru consolidarea rezilienţei în faţa ingerinţelor Federaţiei Ruse, precizează un comunicat al diplomației de la București, care salută organizarea la înalte standarde democratice a alegerilor prezidenţiale şi a referendumului constituţional din fosta republică sovietică, majoritar românofonă.
Alegerile desfășurate pe 20 octombrie s-au soldat cu intrarea în turul al doilea al prezidențialelor a actualei lidere de la Chișinău, pro-occidentala Maia Sandu, și a candidatului susţinut de partidul pro-rus al socialiştilor, Alexandr Stoianoglo, în timp ce la referendumul privind integrarea țării în UE s-a votat, la limită, pentru aderare, la o diferenţă de mai puţin de 12.000 de voturi.
Alegerile prezidenţiale şi referendumul au fost bine organizate, dar campania electorală a fost marcată de ingerinţe străine şi dezinformare, se arată într-un raport publicat de observatorii OSCE la scrutin.
De-a lungul campaniei, Chişinăul a denunţat în repetate rânduri amestecul Rusiei în procesul electoral, lucru negat de Moscova, care a spus după anunțarea rezultatelor că alegerile nu ar fi fost libere.
Și misiunea de observare a Institutului Internaţional Republican a evidenţiat ingerinţe străine semnificative în procesul electoral, manifestate prin cumpărare de voturi, manipulare în masă, propagandă şi falsuri.
“Moldova a ales un viitor european, în pofida tacticilor hibride ruseşti”, a declarat, la Bruxelles, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
“Cetăţenii Moldovei şi-au ales viitorul, au ales să aibă speranţă, stabilitate şi oportunităţi şi de aceea au ales Uniunea. Parlamentul comunitar condamnă interferenţele Rusiei în alegerile şi referendumul din Republica Moldova”, a declarat și președinta legislativului de la Bruxelles, Roberta Metsola.
Coordonatorul politicii externe a blocului comunitar, Josep Borrell, a dat, la rândul său, asigurări că Bruxellesul rămâne decis să continue să sprijine dezvoltarea democratică, reformele şi creşterea economică a Republicii Moldova, precum şi să întărească rezistenţa acesteia pe drumul către UE.
Casa Albă şi-a exprimat satisfacţia că Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova, chiar dacă, afirmă Washingtonul, „a lucrat energic în acest sens”.
Moscova respinge acuzațiile și solicită probe privind acuzaţiile grave ale preşedintei Maia Sandu, care a invocat amestecul în procesul electoral a unor grupuri criminale care au acţionat alături de forţe străine ostile intereselor țării.